Skip to main content
 

Evaluering: Hvordan bidrar tilskuddsordningen til kompetanseoverføring fra sjø til land?

07. april 2022

– Den maritime næringen skaper store verdier i hele landet. Tilskuddsordningen bidrar til at vi sikrer norsk maritim kompetanse, rekruttering av norske sjøfolk og konkurransedyktige vilkår for rederier med skip under norsk flagg, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap). 

Nå er for første gang kompetanseoverføringen i ordningen evaluert.

Tilskuddsordningen for sysselsetting av sjøfolk (nettolønnsordningen) kompenserer delvis for kostnadsulempen ved å sysselsette arbeidstakere fra Norge og de andre EØS-landene.

Tilskuddsordningen er regelstyrt og rettighetsbasert. Den omfatter arbeidstakere på skip registrert i Norsk Ordinært Skipsregister (NOR) og Norsk Internasjonalt Skipsregister (NIS).

Oslo Economics har på oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet evaluert kompetanseoverføringen fra arbeidstakere omfattet av nettolønnsordningen. Ifølge evalueringen er kompetanseoverføringen størst fra tilskuddsmodellene for skip i NIS og lasteskip i NIS i utenriksfart.

– Tilskuddsordningen et viktig verktøy i den maritime politikken, og vi ønsker å styrke og målrette den. Vi tar med oss evalueringen inn i arbeidet med å utforme politikk på dette feltet, sier Skjæran.

Les hele saken: Ny evaluering kartlegger hvordan tilskuddsordningen for sjøfolk bidrar til kompetanseoverføring fra sjø til land (Nærings- og fiskeridepartementet, 07.04.22)

 
Nyhet