Skip to main content
 

ESAs årlige møte med norske myndigheter

11. november 2021

EU/EØS-nytt er denne gangen et «ESA-temanummer». De omtaler saker som EFTAs overvåkingsorgan ESA tok opp med norske myndigheter på det årlige møtet, omtalt som «pakkemøtet», 28. og 29. oktober 2021.

Østforum-relevante saker: Tredjelandsborgere, boikotten av Wizz Air og en sak om bemanningsbransjen og en sak om norske krav om utsendte ikke-EØS-borgere.

 

ESA-saker knyttet til unionsborgerdirektivet
Mange av sakene ESA ønsket å diskutere med Norge, gjelder unionsborgerdirektivet og tredjelandsborgeres rettigheter i følge med EØS-borgere.

EØS-avtalens utgangspunkt er at den frie bevegelighet aktiveres dersom EØS-borgeren utøver økonomisk aktivitet, og unionsborgerskapet som sådan har ingen parallell i EØS-avtalen. Unionsborgerdirektivet er like fullt tatt inn i EØS-avtalen, men med en felleserklæring om EØS-relevans og framtidig rettspraksis. EFTA-domstolen har kommet med to uttalelser (Jabbi og Campbell) som tilsier at unionsborgerskapet de facto også kommer til anvendelse i den EØS-rettslige sfæren. Det store antall saker om dette tema på pakkemøtet indikerer at unionsborgerskap nok kommer til å være høyt oppe på agendaen både i EØS EFTA-institusjonene og i Norge i årene fremover.

Nye ESA-saker i 2020 og 2021
Boikott av Wizz Air er av de nye sakene på årets pakkemøte. ESA mottok i desember 2020 klage på en påstått boikott av flyselskapet Wizz Air fra flere norske kommuner og fylkeskommuner, samt ett statlig selskap (Statnett).

«Gjengangere»: et utvalg utestående ESA-saker fra før 2020
Her inngår en sak om bemanningsbransjen og utsending av ikke-EØS-borgere på midlertidig oppdrag i Norge. EØS-bedrifter som har oppdrag i Norge kan benytte ikke-EØS-borgere (tredjelandsborgere) som ansatte.

Les hele nyhetsbrevet EU/EØS-nytt - 11. november 2021

 

 
Nyhet