Skip to main content
 

Den norske modellen skal ivaretas, også i selskaper med utenlandsk eierskap

14. august 2024

– Vi trenger utenlandske eiere som er villig til å investere i våre bedrifter. Samtidig forventer vi at den norske samarbeidsmodellen blir ivaretatt i disse bedriftene, sa 1. nestleder Merete Jonas i IE&FLT på Arendalsuka.

Førsteamanuensis Dag Olav Skjold ved Universitetet i Sørøst-Norge kunne fortelle at 10.000 bedrifter i Norge, med nesten 400.000 arbeidstakere, er kontrollert av utenlandske eiere. Hele 36 prosent av verdiskapingen i norsk økonomi skjer i disse selskapene.

Samtidig viste Skjold til at befolkningen ofte er skeptiske til utenlandske eiere. Ofte er det bekymring for at den norske samarbeidsmodellen mellom ledelse og tillitsvalgt utfordres med utenlandske eiere.

Skjolds forskning i IE&FLT-medlemsbedriftene Alcoa, Elkem, Eramet og Speira, viser imidlertid at ansatte er svært fornøyde med sine utenlandske eiere.

Han vektlegger at erfaringer avhenger av faktorer som type bedrift, og i hvilket land det utenlandske selskapet har sitt opphav.

– Organisasjonsgraden er svært viktig. I bedrifter der de aller fleste er organisert, og der det allerede er et etablert partssamarbeid, er det betydelig enklere å få et godt samarbeidsklima med nye eiere, sier han.

Nyhet