Skip to main content
 

Den avtroppende norske dommeren i EFTA-domstolen fortsetter på overtid

09. januar 2023

I utgangspunktet skulle ny norsk dommer i EFTA-domstolen tiltrådt 18. januar. Men Lovavdelingen mener Finn Arnesen var inhabil i EFTA-dommerprosessen.

– Min opprinnelige plan var å tilbringe denne uken i Luxembourg for å rydde ferdig kontoret, sier Per Christiansen, den avtroppende norske dommeren i EFTA-domstolen.

De to som i utgangspunktet ble innstilt til å etterfølge ham, var lagdommer Michael Reiertsen og professor Hans Petter Graver. Å velge mellom disse er altså UDs oppgave.

Sist uke konkluderte Lovavdelingen med at Finn Arnesen var inhabil da han deltok i innstillingskomitéen til EFTA-domstolen. Hva som skjer videre i prosessen er dermed ikke avklart. Innstillingskomitéen leverte sin innstilling til Utenriksdepartementet i november, og siden har man ventet på UDs beslutning om hvem av de to nominerte kandidatene som skal nomineres.

Stillingsutlysningen fra i fjor sommer ble antydet en tiltredelse fra 18. januar. Noen tiltredelse den 18. januar blir det neppe, men domstolen stopper ikke opp av den grunn. I EFTA-domstolens regler artikkel 5 står det at en sittende dommer «shall continue to hold office until his successor takes up his duties».

Nyhet