Skip to main content
 

Debatt: – Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister

07. juni 2023

– Folk i bransjen forteller meg at polske håndverkere tar med seg 20 år med erfaring fra Norge og tilbyr sitt kvalitetsarbeid i Tyskland i stedet. Der får de lønn i hard valuta og som en bonus bor de mye nærmere familien. Vinn/vinn for dem, skriver Kjetil Staalesen, spesialrådgiver i LO.

Utdrag fra innlegget:

Timeprisen i Oslos uteliv målt i svenske kroner har falt med over ti prosent siden før pandemien.

I 2014 trengte polakkene bare å tjene åtte kroner for å sende en euro hjem til familien. I dag må de tjene tolv. Det er en enorm forskjell.

I Norge risikerer vi å måtte ta et skritt tilbake og starte opplæringen i norsk bygg- og anleggsskikk av nye, unge folk fra andre land lengre vekk. Etter sigende er lyden av bulgarsk og ukrainsk nå på vei opp og polsk på vei ned i kaffepausene på norske byggeplasser.

Bærplukkere fra Thailand må veksle sin norske lønn inn i sine egne penger. Så seint som i 2014 fikk de hele 5,5 thailandske Baht for ei norsk krone.I fjor fikk de fire, i dag får de bare litt over tre. Er norske bønder villige til å øke lønningene med 20–30 prosent for å kompensere? Eller stoler vi på at utlendingene er villige til å jobbe for mye lavere lønn enn før?

 

Nyhet