Skip to main content
 

Debatt om Viken-modellen og LO-koordinator

03. mars 2021

– Det gjennomføres flere tiltak for å sikre god oppfølging av Viken-modellen, deriblant har vi valgt å knytte til oss LO-koordinator. Ordningen med LO-koordinator på de store byggeprosjektene har sitt opphav i Hovedavtalen mellom LO og NHO, skriver Halvard Ingebrigtsen (Ap), fylkesråd for finans og administrasjon i Viken fylkeskommune i en kommentar til at Høyre i et leserinnlegg argumenterte mot bruk av LO-koordinator.

Utdrag fra debattinnlegget:

– LO-koordinatorens oppgaver kan ikke regnes som tjenester som omfattes av innkjøpsregelverket og tjenestereglene i EØS-avtalen. Derfor er det heller ikke hensiktsmessig å sammenligne en LO-koordinator med en hvilken som helst annen konsulenttjeneste.

– Vi vil stanse de useriøse aktørene som bryter lover og regler i arbeidslivet. Gjennom Viken-modellen stiller vi tydelige krav til våre leverandører. Avgjørende for at Viken-modellen skal virke etter sin hensikt, er god oppfølging og etterlevelse av modellen.

– Det gjennomføres flere tiltak for å sikre god oppfølging av modellen; økt innsats fra Viken fylkeskommune, avtale med Skatteetaten om utvidet innsyn, digitalt oppfølgingssystem, LO-koordinator og samarbeid med kommunene i Viken, Oslo og andre offentlige etater og organisasjoner.

– LO-koordinatoren skal blant annet være til stede på byggeplass og brakkerigg.

– Det ene utelukker ikke det andre. Arbeidet til LO-koordinatoren kommer i tillegg til, ikke i stedet for, vår egen oppfølging av lønn, arbeidsvilkår og HMS. Som byggherreansvarlig har vi selvfølgelig egne ansatte for oppfølging av blant annet byggherreforskriften. Dette arbeidet videreføres.

Les hele debattinnlegget: Ja til et seriøst arbeidsliv (Sarpsborg Arbeiderblad, 03.03.21)

 
Nyhet