Skip to main content
 

Debatt: Nasjonalt ID-kort: – Sårbare grupper blir ekskludert

15. august 2022

– Nasjonalt ID-kort må gis til alle som har et fødsels- eller d-nummer i Norge. Det vil forebygge arbeidslivskriminalitet, og bidra til at sårbare grupper inkluderes i samfunnet, skriver skattedirektør Nina Schanke Funnemark.

Utdrag fra innlegget:

Det nasjonale ID-kortet ble tilgjengelig for norske statsborgere i 2020. I et ferskt høringsforslag åpnes det for å la flere utenlandske statsborgere få det norske ID-kortet. Det ønsker vi velkommen, men at nesten alle kan få, er ikke godt nok.

I høringsforslaget blir flere mennesker tilknyttet Norge ekskludert fra å få det nasjonale ID-kortet. Blant dem EU-borgere på kortvarige arbeidsoppdrag og asylsøkere som venter på svar på sin søknad.

Årsaken til at de faller utenfor er kravene som stilles til oppholdsgrunnlag for å få nasjonalt ID-kort. Dette mener vi er lite treffende når formålet med det nasjonalt ID-kortet verken er knyttet til rettigheter eller oppholdsstatus. ID-kortet bør dokumentere hvem du er identifisert som i Norge, og har potensial til å være et viktig verktøy i kampen mot ID-misbruk og skattekriminalitet.

Les hele innlegget: Nasjonalt ID-kort: Sårbare grupper blir ekskludert (iTromsø, 15.08.22)

Se også pressemeldingen: Arendalsuka: Skatteetaten setter søkelyset på kryptovaluta, digital dødsfall-melding, ID-bevis og forenkling (Skatteetaten, 15.08.22)

 
Nyhet