FriFagbevegelse, 05.11.21

Debatt: – Bør vi stenge noen universiteter?

– Det er kanskje et litt pussig spørsmål, men egentlig burde det være en høyst relevant problemstilling i norsk EU/EØS-debatt, skriver Fredrik Mellem, generalsekretær i Europabevegelsen.

Utdrag fra innlegget:

EU/EØS-debatten i Norge handler for mange om det samme som europadebatten i Storbritannia: Motstand mot menneskenes rett til fri bevegelse i Europa.

For en god del europeere fremstår Norge som mulighetenes land. Det er attraktivt å søke arbeid her.

Det er ikke bare tilgangen på arbeidskraft fra Europa som har endret det norske arbeidslivet. Det norske arbeidslivet har vel så mye endret seg som følge av utdanningssamfunnets formidable suksess. Vi kan vel ikke forvente at folk med bachelorgrad i bibliotek- og informasjonsvitenskap eller mastergrad i sosialt arbeid, primært skal være på utkikk etter sesongarbeid i landbruket eller ledig stilling som trailersjåfør eller renholder?

Gjennom EU/EØS har vi dessuten sikret tilgang på arbeidskraft til den krympende mengden av hva som gjerne kalles manuelt arbeid.

Brexit handlet mest om å stenge igjen den tilgangen. Resultatet er tomme butikkhyller, arbeidsledige fiskere, bønder som ser maten råtne på og i jorda, økt import, redusert eksport og køer ved bensinstasjonene.

Les hele debattinnlegget: Bør vi stenge noen universiteter? (FriFagbevegelse, 05.11.21)

 Hvor vi er

Besøksadresse: Borggata 2B,
Grønland, Oslo.
Kart

Fafo Østforum

Prosjektleder og web-redaktør:
Anne Mette Ødegård

Prosjektmedarbeidere:
Alf Tore Bergsli, Johanne Stenseth Huseby og Tina Østberg

Kontakt redaksjonen: Epost

logo fafo 194x64

Postboks 2947 Tøyen, 0608 Oslo
Tlf: (+ 47) 22 08 86 00
Daglig leder: Tone Fløtten

Copyright © 2022 fafooestforum.no | Design: Alf Tore Bergsli, programmering: Ørnulf Bratlie