A4 Arbejdsliv.dk / Fagbladet 3F, 21.01.21

Danmark: Utenlandsk arbeidskraft dominerer blant de lavest lønnede

Utlendinger er betydelig overrepresentert blant de lavestlønnede i arbeidsmarkedet. Det viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som er bekymret for at det skapes et A-lag og et B-lag i dansk arbeidsmarked. Sjeføkonom fra den borgerlige-liberale tenketanken Cepos er uenig og ser det som en gevinst for det danske arbeidsmarkedet.

Spesielt i landbrukssektoren, renhold og hotell- og restaurantbransjen dominerer andelen utlendinger blant de lavest betalte. Men også i transportnæringen og bygg og anlegg.

–  Man kan frykte at det skapes et A-lag og et B-lag i arbeidsmarkedet der noen har vesentlig dårligere forhold enn andre, sier Emilie Agner Damm, senioranalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

soren kaj andersenDet er ikke overraskende at utlendinger er overrepresentert blant de lavest lønnede på det danske arbeidsmarkedet, sier Søren Kaj Andersen, førsteamanuensis og senterleder ved Forskningssenter for arbeidsmarked og organisasjonsstudier (FAOS) ved Universitetet i København.

– På FAOS har vi tidligere gjennomført studier som viser at det er en tendens til at utlendinger i for eksempel landbruk, bygg, hotell og restauranter generelt får lavere lønn enn dansker i samme bransje, sier Søren Kaj Andersen.

– Jeg ser det ikke som et problem, men som et eksempel på fordelene med utenlandsk arbeidskraft, sier Mads Lundby Hansen, sjeføkonom og visedirektør for den borgerlig-liberale tenketanken Cepos,

Les hele saken: Udenlandsk arbejdskraft dominerer blandt lavestlønnede (A4 Arbejdsliv.dk / Fagbladet 3F, 21.01.21)Hvor vi er

Besøksadresse: Borggata 2B,
Grønland, Oslo.
Kart

Fafo Østforum

Prosjektleder og web-redaktør:
Anne Mette Ødegård

Prosjektmedarbeidere:
Alf Tore Bergsli og Tina Østberg

Kontakt redaksjonen: Epost

logo fafo 194x64

Postboks 2947 Tøyen, 0608 Oslo
Tlf: (+ 47) 22 08 86 00
Daglig leder: Tone Fløtten

Copyright © 2022 fafooestforum.no | Design: Alf Tore Bergsli, programmering: Ørnulf Bratlie