Skip to main content
 

Betaler tusenvis for å få praksisplass ved danske gartnerier

06. mai 2024

Praktikanter fra Vietnam må skrive under på gjeldsbrev til agentfirmaer for å få praksisplass ved et stort dansk gartneri. En ung vietnamesisk praktikant har betalt 25 000 danske kroner for praksisplass ved et stort fynsk gartneri. 13 000 av kronene er betalt til en agent i Danmark for praksis hos Bygrowers, som er et av Danmarks største gartnerier for potteplanter.

Praktikanten forteller at pengene er et gebyr for avtalen med gartneriet. Fagbladet 3F har sett en kopi av pengeoverføringer til to ulike ukrainske bankkonti, som ifølge praktikanten er betalingen for praksisplass hos Bygrowers.

Praktikanten forteller at avtalen er mellom et vietnamesisk agentbyrå og en ukrainsk agent som i lengre tid har jobbet ved gartneriet.

Ifølge Fagbladet 3Fs opplysninger, skriver praktikantene under på et gjeldsbrev før de kommer til Danmark, og tilbakebetaler gjelden etter sin første lønn i Danmark. Praktikantene skriver under på at arbeidsgiveren overfører beløpet til et firma kalt Internshipdk.

Nestformann hos 3F Odense GOPS, Line Bjørndal, mener det er snakk om grov utnyttelse av unge mennesker som kommer til Danmark fra fattigere land, og at gartneriet burde stoppe denne typen utnyttelsesindustri.

Ifølge overenskomsten mellom 3F og arbeidsgiverforeningen GLS-A, er lønnen for utenlandske praktikanter ved gårder og gartnerier startlønn 76 kroner i timen. Den vietnamesiske praktikanten forteller at en stor del av lønnen for praksisperioden på halvannet år går til å betale gjelden for praksisplassen i Danmark.

Eier av Bygrowers, Nicolai Abildgaard, forteller Fagbladet 3F at han ikke har mulighet til å vurdere om prisen praktikantene betaler på 13.000 kroner er rimelig.

Han forteller at hans virksomhet og rundt 20 andre gartnerier betaler et gebyr til et privat firma for at få formidlet utenlandske praktikanter via formidlerens partner i Ukraina, og at de ellers ikke har noe med dette å gjøre.

Nyhet