Skip to main content
 

Bankene i beste posisjon for å hindre a-krim i byggebransjen

08. januar 2024

– Bankene finansierer en stor andel av byggeprosjektene i Norge og har den beste posisjonen for å hjelpe kundene sine med å velge seriøse håndverkere, skriver Odd Woxholt, divisjonsdirektør i Skatteetaten. I bankpiloten «Tettpå boligkjøper» samarbeider BN Bank og Skatteetaten med å hjelpe bankkundene til å ta gode valg.

Tettpå er et tiltak mot a-krim og sosial dumping på tvers av offentlige etater, partene i arbeidslivet, byggenæringen, eiendomsmeglerbransjen, finansnæringen og forbrukernes interesseorganisasjoner.

Tettpå boligkjøper skal koble informasjon og kunnskap om valg av seriøse håndverkere inn bankenes prosesser, for at banken kan informere, påvirke og kreve dokumentasjon fra kunder, for å redusere risikoen for svart arbeid og a-krim.

Evalueringen av pilotsamarbeidet viser at bankene har mulighet til å integrere informasjon og rådgivning om kjøp av håndverkstjenester i sine rutiner og systemer på en god og effektiv måte.

 

Positive reaksjoner:

Finans Norge har fulgt bankpiloten med stor interesse og anbefaler banker å bli med på laget.

– Det er helt nytt at en bank tar en så aktiv rolle i valg av håndverkere. Det er både gledelig og på tide at bankene kommer på banen og er sitt samfunnsansvar bevisst, sier Lars Mamen i Fair Play Bygg Norge.

Nyhet