Formålet med et slikt verktøy er å avdekke mulige useriøse aktører. Stikkprøve-kontroller er hovedoppfølgingen, men der risikoen vurderes høy, følges det aktuelle selskapet opp spesielt. Siden skjemaet ble digitalisert sist høst har Bane NOR hanket inn over 1000 slike egenrapporteringer, og har dermed skaffet seg en unik kunnskap om status på entreprenør-markedet – eller «våpen» i kampen mot de useriøse.
Bane NOR er en av de virkelig store offentlige byggherrene, det statseide selskapet forvalter om lag 1100 aktive kontrakter og 750 rammeavtaler. Samlet kontraktsverdi anslås til nær 100 mrd.
Vibeke Tegneby leder Bane Nors avdeling for seriøsitet og a-krim.
– I Norgesmodellen som regjeringen utvikler, er lønns- og arbeidsvilkår en av pilarene. I sitt innspill til arbeidet med denne modellen, forteller Tegneby, etterlyste Bane NOR at myndighetene burde ta ansvar for å utvikle slike digitale verktøy som ledd i oppfølgingen av seriøsitetskravene. Slik det nå er, legger de ulike byggherrene til grunn sine egne utviklede løsninger. Det er ikke effektivt når det er et stort behov for å dele informasjon.
– Vi deler gjerne, slår Tegneby fast, og forteller at andre byggherrer har meldt sin interesse for Bane NORs løsning.