Skip to main content
 

A-krim på kraftanlegg: Nytt for EL og IT Forbundet

14. mars 2023

Fagforeningen EL og IT er godt kjent med forholdene som Statkraft-sjefen beskrev på Produksjonsteknisk Konferanse i går, men ikke konkret i kraftbransjen.

Forbundsleder Jan Olav Andersen i El- og IT-forbundet forteller til Energiteknikk at de er godt kjent med grove avvik fra norske arbeidstidsbestemmelser innen bygg og anleggsbransjen, lønn langt under ethvert anstendig minstenivå og stadige brudd på HMS-reglene på norske anlegg.

– Vi har jevnlig dialog og samarbeid med en rekke aktører i bransjen for å bekjempe det. Likevel er forholdene som nå meldes om fra Statkraft sine prosjekter ikke kjent for oss.  Når forholdene strekker seg så langt tilbake tid, må jeg si det overrasker meg at vi ikke har blitt informert, sier Andersen.

Det var Statkraft-direktør Øystein Hop som i går på Produksjonsteknisk Konferanse (PTK) fortalte tilhørerne at de under en sjekk av 21 kontrakter med leverandører av elektromekaniske arbeider avdekket betydelige avvik i hele sju av disse.

Det dreide seg blant annet om arbeidslag som jobbet tolvtimers dager seks av sju dager i tre uker i strekk, og montører som hadde en timelønn ned i 40 kroner. Ifølge Hop, kan det oppstå slike forhold der leverandører benytter rotasjonsarbeid der utenlandske selskaper er arbeidsgiver, når arbeiderne er utsendte og når det brukes bemanningsbyråer som leier inn fra utlandet.

Nyhet