Skip to main content
 

3F varsler konflikt mot erteprodusent

17. august 2024

Mange rumenske erteplukkere er misfornøyde med lønnsforholdene hos Danmarks største erteprodusent, konsernet Greenpeas. Nå varsler 3F faglig konflikt mot to virksomheter under konsernet.

3F har varslet en såkalt sympatikonflikt mot to fynske virksomheter eid av Danmarks største erteprodusent, Peter Skov Johansen. Forbundet vil ha virksomhetene til å skrive under på en overenskomst til fordel for arbeidstakerne.

Sympatikonflikten kan ramme ertesalget hos blant annet Coop og Salling Groups dagligvarebutikker. 3F forklarer at de gjennom flere måneder har forhandlet med Johansen om bedre lønn til hans ansatte, uten hell.

Varslingen om sympatikonflikten kommer samtidig som Johansen står i en lønnskamp med rumenske ansatte. 15. august troppet 70 av hans rundt 100 erteplukkere opp hos 3F i Nyborg fordi de var misfornøyde med lønnsforholdene.

De ansatte er særlig misfornøyde med at de ikke får utbetalt hele lønnen mens de jobber i Danmark, men heller mottar en forskuddslønn på opptil 1000 danske kroner i uken til å dekke sine daglige behov. Resten av lønnen får de satt inn på konto etter at sesongen på et tidspunkt tar slutt.

Nyhet