Skip to main content
 

– Storseier for Norge og ESA – nå får vi slippe til i EU-domstolen

20. januar 2021

Etter 10 år ute i kulden, har EU-domstolen bestemt at EFTA-blokken igjen skal få lov til å intervenere i saker for EU-domstolen. Det gjelder direkte søksmål, som f.eks. traktatbruddsaker mellom EU og et medlemsland. Konkret gjelder det at Norge får mulighet til å ha skriftlig innlegg i en sak mot Østerrike om levekostjusterte trygdeytelser. Norge har hele tiden hatt mulighet til å ha skriftlige innlegg i saker om rådgivende uttalelser.

Pål Wennerås fra Regjeringsadvokaten har, sammen med Utenriksdepartementet, holdt i saken på vegne av norske myndigheter. Han mener avgjørelsen, både rettslig og politisk, har stor betydning for Norge.

– Jeg vil mene at dette, fra et EØS-ståsted, er en av de viktigste avgjørelsene fra EU-domstolen på lang tid. Den treffer midt i diskusjonen om Norges innflytelse på europeisk rettsutvikling. Det er mange som har ment mye om at Norge mangler innflytelse på de politiske prosessene i EU, men samtidig er det slik at mye av rettsutviklingen skjer gjennom rettspraksis, og da særlig i EU-domstolen, sier Wennerås.

Les hele saken: Storseier for Norge og ESA – nå får vi slippe til i EU-domstolen (Rett24, 19.01.21)

 
Nyhet