Skip to main content
 

Sp-topp Marit Arnstad: – Vi har for mange akademikere og for få fagfolk

19. juni 2021

Mangelen på fagarbeidere har vært en årelang utfordring og debattema, med rapporter om at Norge trenger 100.000 flere av dem i 2030. Samtidig kommer det hvert år over 15.000 arbeidsinnvandrere til landet. Marit Arnstad (Sp) mener det er viktigere å diskutere hva som skal til for å motivere norsk ungdom enn å begrense arbeidsinnvandringen.

– I noen lokalsamfunn kunne vi ikke klart oss uten, og de bidrar positivt, mens vi for eksempel i byggebransjen i Oslo ser hvordan lønnsnivået presses ned og statusen går ned. Vi må diskutere problemet uten å si ja eller nei til arbeidsinnvandring og bestemme oss for at vi ikke kan bli et samfunn der det ikke er attraktivt å ha en praktisk jobb.

Ifølge Arnstad tåler landet arbeidsinnvandringen så lenge vi har en kritisk masse av norske arbeidstagere i de samme praktiske yrkene arbeidsinnvandrere søker seg til.

– Det er når det blir for mange arbeidsinnvandrere i enkeltbransjer det er fare for den negative spiralen av konkurranse på lønn og dårligere arbeidsvilkår. Da vil ikke norsk ungdom ønske seg dit. I disse bransjene trenger vi en kontrollert arbeidsinnvandring.

Les hele saken: Sp-topp Marit Arnstad: – Vi har for mange akademikere og for få fagfolk (dn.no, 19.06.21)

 
Nyhet