Skip to main content
 

Regjeringen foreslår endringer i allmenngjøringsloven

09. september 2022

Forslaget innebærer at departementet kan gi forskrift om at oppdragstaker skal utlevere nødvendig dokumentasjon for at oppdragsgiver kan ivareta påseplikten.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet foreslår i denne proposisjonen endringer i lov 4. juni 1993 nr. 58 om allmenngjøring av tariffavtaler m.v. (allmenngjøringsloven).

Les proposisjonen: Prop. 139 L (2021–2022)
Endringer i allmenngjøringsloven (adgang til å gi forskrift om oppdragstakers dokumentasjonsplikt)
(Arbeids- og inkluderingsdepartementet, 09.09.22)

Følg proposisjonen på Stortinget

Bakgrunn

Allmenngjøring av tariffavtaler er et virkemiddel i innsatsen mot arbeidslivskriminalitet. Tiltaket skal sikre utenlandske arbeidstakere lønns- og arbeidsvilkår som er likeverdige med de vilkår norske arbeidstakere har, og hindre konkurransevridning til ulempe for det norske arbeidsmarkedet.

Påseplikten skal sikre etterlevelsen av lønns- og arbeidsvilkår som følger av allmenngjorte tariffavtaler. Men hovedleverandører har hatt vansker med å gjennomføre påseplikten fordi underleverandøren, til tross for kontraktsklausuler om utleveringsplikt, har nektet å gi ut opplysninger på grunn av personvernreglene.

Departementet ønsker derfor å forskriftsfeste oppdragstakers plikt til å utlevere nødvendig dokumentasjon om arbeidstakers lønns- og arbeidsvilkår til oppdragsgiver.

Forslag til endringer i reglene om påseplikt etter allmenngjøringsloven § 12 og forskrift 22. februar 2008 nr. 166 om informasjons- og påseplikt og innsynsrett (forskrift om informasjons- og påseplikt mv.) ble sendt på høring 16. mars 2021, med høringsfrist 16. juni 2021.

 

 
Nyhet