Skip to main content
 

Polske jordbærplukkere hevder de ble bedt om å lyve til Arbeidstilsynet: «Si at dere tjener 130 kroner»

22. august 2020

Da Arbeidstilsynet og politiet kom på kontroll, fikk de polske ungdommene beskjed om å si at de jobbet seks timer hver dag og tjente 130 kroner timen. – Forferdelig å høre, svarer bonden, jeg må snakke med arbeidslederne for å undersøke hva som har skjedd.

Allmenngjort minstelønn for sesongarbeidere i jordbruket er 123,15 kroner for personer over 18 år. FriFagbevegelse har snakket med flere polakker som har plukket jordbær og jobbet på akkord. Når du jobber på akkord, skyves ansvaret over fra arbeidsgiver til ansatte. Du tjener de kiloene du plukker. På dager med få, små og råtne bær, er lønna veldig lav.

– Det er en form for morderne slaveri, sier Mirosław Bartnik som er organisasjonsarbeider i Oslo Bygningsarbeiderforening. Han legger til at jordbærplukkerne selvfølgelig kan forlate gården, men når de ikke har penger og heller ikke kan språket, er det i realiteten lite de kan gjøre.

Les hele saken: Polske jordbærplukkere hevder de ble bedt om å lyve til Arbeidstilsynet: «Si at dere tjener 130 kroner» (FriFagbevegelse, 22.08.20)

 

 
Nyhet