Skip to main content
 

Nye EU-angrep på dansk sosial dumping-register

14. november 2022

Registret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT) er et viktig verktøy for å bekjempe sosial dumping. Utenlandske tjenesteytere må blant annet oppgi kontaktperson i Danmark og registrere når arbeidet starter. Men nå sier Nicolas Schmit, EUs arbeidskommissær, at håndhevingsdirektivet er implementert for restriktivt i dansk lovgivning.

RUT ble vedtatt av et bredt flertall i Folketinget i 2008.

Kommisjonen mener at danske myndigheter ikke kan kreve at det finnes en lokal kontaktperson, men at man kan ringe Polen for å komme i kontakt med byggefirmaet.

Kommisjonen er også misfornøyd med at utenlandske selskaper må registrere seg senest tre dager etter at de har startet arbeidet.

Det er ikke første gang at kommisjonen angriper RUT-registeret. For å unngå et tilfelle av traktatbrudd har den danske regjeringen innfridd ønsket om at utenlandske selvstendig næringsdrivende ikke lenger skal omfattes av RUT. Det finnes imidlertid unntak for bransjer med «betydelig risiko» for sosial dumping, inkludert bygg og anlegg.

Det er også slutt på at alle og enhver kan sjekke hvilke østeuropeiske selskaper som er aktive på danske byggeplasser. I dag må du enten være fagforening, arbeidsgiverorganisasjon eller offentlig myndighet som Skatt, politi eller arbeidstilsynet for å få tilgang til RUT-registeret.

Les hele saken: Nye EU-angreb på social dumping-register (Fagbladet 3F, 14.11.22)

 
Nyhet