(Fafo Østforum / Arbeidsnytt, 26.02.18)

Ny forskning om arbeidsgiverenes syn på ulike etniske grupper

Ny forskning om arbeidsgiverenes syn på ulike etniske grupper

Nordmenn er bortskjemt, svensker er flinke, afrikanere håpløse og polakker jobber som hester. Eller rettere sagt, de gjorde det, før polakkene ble for husvarme og erstattet med friskt blod i form av litauere. En ny forskningsartikkel av Jon Horgen Friberg (Fafo) og Arnfinn H. Midtbøen (ISF) avslører norske arbeidsgiveres stereotypier.

De har intervjuet 19 arbeidsgivere i hotellbransjen i Oslo-området og 21 arbeidsgivere i fiskeindustrien i Lofoten om ulike innvandrergrupper, hvem som passer til hva og hva som kjennetegner de ulike etniske gruppene. – Nøkkelen til å forstå arbeidsmarkedet er også nøkkelen til å lykkes med integrering av nye grupper. Og det er vel derfor jeg liker artikkelen til Friberg og Midtbøen så godt: Den beskriver arbeidsgivernes holdninger slik de er i virkeligheten, og ikke slik de er på festmiddager i NHO. Det er slik forskning det trengs mere av, skriver Elin Ørjasæter i artikkelen "Østeuropeere er som hester, vet du" (arbeidsnytt.no, 20.02.18)

jhf arnfinn midtboen

Jon Horgen Friberg, Fafo, og Arnfinn H. Midtbøen, Institutt for samfunnsforskning (ISF) har forfattet artikkelen Ethnicity as skill: immigrant employment hierarchies in Norwegian low-wage labour markets immigrant employment hierarchies in Norwegian low-wage labour markets, som ble utgitt i Journal of Ethnic and Migration Studies i november 2017.

Relaterte seminarer

Forrige/neste