Skip to main content
 

Ny bok om «moderne slaveri»

23. september 2022

Boken «Moderne slaveri i Norge» handler om arbeidslivskriminalitet og arbeidsforhold som kan sette liv i fare. Gravejournalist og forfatter Einar Haakaas avdekker grov utnyttelse av arbeidere i blant annet fiskeindustrien, bygg og transport. 

I boken omtales blant andre litauiske Ramunas Gudas som ble kvestet i en heisulykke på en byggeplass i Bærum i 2012. Det tok syv år før saken ble avgjort. Boken er utgitt på Kagge Forlag.

Utdrag fra baksideteksten:

De vasker huset ditt, renser fisken du spiser, maler huset ditt, rengjør bilen din for en billig penge, leverer mat og hvitevarer på døren din. I Norge har det oppstått en helt ny underverden av arbeidere. Mange jobber under slavelignende forhold.

Billig arbeidskraft gir lave priser for deg og meg. Men det går utover noen. Det er på tide å fortelle hvem. Det har vokst frem en underklasse av arbeidere i Norge som hovedsakelig består av mennesker fra Øst-Europa, i tillegg til papirløse innvandrere som oppholder seg ulovlig i landet.

Dette er en situasjon som i store deler av den norske befolkningen er mer eller mindre akseptert. Tvangsbosetting, utnytting, endeløse arbeidsdager, underbetaling, ulykker som det for all del skal ties om. Slik er også dagens Norge.

Les også saken: – En grenseløs kynisme blant norske arbeidsgivere. Forfatter Einar Haakaas mener Ramunas Gudas-saken fra 2013 er et lysende eksempel på at det norske samfunnet ikke greier å beskytte ofrene for arbeidslivskriminalitet.(FriFagbevegelse, 23.09.22)

 

 

 
Nyhet