Skip to main content
 

Nå kommer den nye loven mot lønnstyveri. Dette må du vite

07. januar 2022

Den som stjeler lønna fra sine ansatte, kan fra nyttår få opptil seks års fengsel. Det har i og for seg lenge vært forbudt å stjele penger fra folk. Det har derfor også vært ulovlig at en arbeidsgiver stjeler lønn fra sine ansatte. Men i praksis har ingen arbeidsgiver blitt straffet for det.

For to år siden fremmet Fagforbundets leder Mette Nord et forslag om at lønnstyveri burde være forbudt. Hvis en arbeidstaker stjeler fra sin arbeidsgiver, er strafferammen opp til seks år. Nord ville at dette også skulle være strafferammen for en arbeidsgiver som tar lønna fra sine ansatte.

Daværende arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen foreslo å sette inn en bestemmelse i arbeidsmiljøloven som gjorde lønnstyveri straffbart. LO og Arbeiderpartiet mente at lønnstyveri måtte inn i straffeloven. Regjeringen lyttet. Da Solberg-regjeringen la fram lovforslaget i april i fjor, ble det foreslått at straffeloven skulle få to nye paragrafer: Alminnelig lønnstyveri skal kunne straffes med fengsel opp til to år, mens grovt lønnstyveri kan gi opptil seks års fengsel.

Norge er det første europeiske landet som innfører en lov mot lønnstyveri.

Andre tiltak mot arbeidslivskriminalitet:

Fra 1. januar er det slutt på lønn i kontanter.
Og myndighetene kommer til å innføre en godkjenningsordning for bilpleiebedrifter.

Les hele saken: Nå kommer den nye loven mot lønnstyveri. Dette må du vite (FriFagbevegelse, 07.01.22)

 
Nyhet