Nationen, 01.11.20

Kronikk: Det er tid for et kollektivt krafttak i landbruket

– Korona-sommeren har bydd på nye skandaleoppslag om elendige lønns- og arbeidsforhold før utenlandske sesongarbeidere i landbruket. Næringen vil tjene på et kollektivt krafttak for å rydde opp i egen bakgård, skriver NTNU-professor Johan Fredrik Rye.

Rye er professor i sosiologi ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTN. Utdrag fra hans kronikk:

– Budskapet (fra avisene) til leserne har vært at sesongarbeiderne i norske åkre er ofre for arbeidslivskriminalitet og uverdige lønns- og arbeidsforhold. Gårdbrukerne sitter igjen med rollen som de kyniske arbeidsgiverne som utnytter utenlandske arbeidstakere.

Sentrale aktører i landbruket har allerede tatt initiativ for å rydde opp i egne rekker. Det er bra, men inntrykket er at det fortsatt gjenstår mye arbeid på veien til et godt rykte som arbeidsgivere for de utenlandske sesongarbeiderne. Her er tre råd på veien videre:

 • Arbeidslivskriminalitet er aldri greit. Landbrukets talspersoner må være klokkeklare på at det skal slås ned på alle regelbrudd. Selv om man kan forstå hvorfor det i blant går galt, er det noe annet å forsvare feilskjærene.
 • Tariffens minstelønnssats bør heves. Her blir det spennende å se om NHO Mat og Drikke, som forhandler lønn på vegne av gårdbrukerne, etter hvert vil diskutere Fellesforbundets ønske om å heve minstesatsen for sesongarbeiderne betraktelig.
 • Det viktigste er likevel landbrukets internjustis: Den ene gårdbrukeren som kutter noen hjørner for å spare ekstra kroner i lønnsutgifter, truer inntektsgrunnlaget til sine kolleger, også dem som aldri sysselsetter utenlandske arbeidstakere.

Les hele kronikken: Det er tid for et kollektivt krafttak (Nationen, 01.11.20)


Relaterte tema

Sosial dumping og arbeidslivskriminalitet

Allmenngjøring og minstelønn

Relaterte publikasjoner

 • International Labour Migration to Europe’s Rural Regions
 • Relaterte nyheter


 • Hvor vi er

  Besøksadresse: Borggata 2B,
  Grønland, Oslo.
  Kart

  Fafo Østforum

  Prosjektleder og web-redaktør:
  Anne Mette Ødegård

  Prosjektmedarbeidere:
  Alf Tore Bergsli og Tina Østberg

  Kontakt redaksjonen: Epost

  logo fafo 194x64

  Postboks 2947 Tøyen, 0608 Oslo
  Tlf: (+ 47) 22 08 86 00
  Daglig leder: Tone Fløtten

  Copyright © 2021 fafooestforum.no | Design: Alf Tore Bergsli, programmering: Ørnulf Bratlie