Skip to main content
 

Kommentar: – En kan spørre seg hvorfor Norge har gjort seg avhengig av arbeidsinnvandrere fra EØS

06. oktober 2021

– Helt fersk statistikk for 3. kvartal fra NHO viser at hele åtte av ti bedrifter innenfor overnattings- og serveringsvirksomhet svarer at manglende tilgang på kvalifisert arbeidskraft er en stor utfordring.
Hva har hotell- og serveringsbransjen og byggenæringen til felles? Arbeidsinnvandrerne fra Europa, skriver Shazia Majid.

Utdrag fra kommentaren:

– En kan spørre seg hvorfor Norge har gjort seg avhengig av arbeidsinnvandrere fra EØS. Svaret er tredelt og handler om vedvarende strukturelle utfordringer i det norske arbeidslivet. Det største problemet er at vi mangler fagutdannede. Dernest er det lite vilje til å flytte på seg. I tillegg kommer usikkerheten ved sesongarbeid.

– Det som skjer nå, kan likevel være en nødvendig korreks for bransjen. Som beskyldes for sosial dumping. Selv om det i 2018 ble innført minstelønn, blant annet for at utenlandske arbeidere ikke skulle tjene dårligere enn norske arbeidere.

– Likevel hevder fagforeninger at reglene omgås ved at utlendinger tilbys ekstrahjelpkontrakter, sesongkontrakter og tas inn gjennom bemanningsbyråer.

Les hele kommentaren: Hotellkrisen: Desperate etter å ansette folk (VG, 06.10.21)

 
Nyhet