Skip to main content
 

Kommentar: Det må bli mer populært å bli fagarbeider, som for eksempel snekker

01. februar 2021

–Norge må bli mer selvforsynt med fagarbeidere. Da vil vi ikke lenger ha så stort behov for utenlandsk arbeidskraft som i dag. Samtidig vil eksempelvis de polske arbeiderne, som Norge fortsatt trenger tilgang på, bli sikret norske lønns- og arbeidsbetingelser, skriver Kjell Werner, ansvarlig redaktør i ANB.

Utdrag fra kommentaren:

– Nå er det over 200.000 nordmenn som står uten arbeid. Det er spesielt bekymringsfullt at ledigheten øker mest blant de yngste i arbeidsfør alder.

– En fersk analyse fra Nav peker fram mot 2035. Her spås det at Norge vil få mangel på arbeidskraft mens det på den annen side er fare for at stadig flere havner utenfor arbeidslivet. En løsning på utenforskapet vil langt på vei avhjelpe mangelen på arbeidskraft.

– Den største mangelen på arbeidskraft ventes å bli blant yrkesfagutdannede, særlig innen helse og håndverk. Utfordringen blir i hovedsak å stimulere flere unge til å ta fagutdanning framfor å velge en mer akademisk karriere. Første steg på veien er å redusere frafallet i skolen, som paradoksalt er størst på yrkesfaglig retning. Første steg på veien er å redusere frafallet i skolen, som paradoksalt er størst på yrkesfaglig retning. 

Les hele kommentaren: Ledigheten blant unge bekymrer (FriFagbevegelse, 01.02.21)

 
Nyhet