FriFagbevegelse, 19.06.21

– Kampen mot arbeidslivskriminalitet er kampen om sjela i det norske arbeidsliv

Arbeidslivskriminalitet og useriøse aktører truer det norske arbeidslivet. Journalist Torgny Hasås har bestemt seg for å ta opp kampen – med folkeopplysning. Han er forfattteren bak den ferske boken «Norge i svart, hvitt og grått. Arbeidslivskriminalitet i Norge».

torgny hasaas– Det er ikke den enkelte arbeidstakeren som er problemet, sier Torgny Haså.

Det er viktig for Hasås at han ikke framstår som om han snakker ned utenlandske arbeidstakere. Hasås påpeker et problem på samfunnsnivå, ikke for å peke på utlendinger som den store, stygge ulven.

Han ser både østover og bakover. – Vi lever i historiens største folkeforflytning, sier han.

EUs utvidelse i 2004 er anskje den viktigste faktoren i utviklingen i det norske arbeidslivet. Men han mener det som skjedde noen år tidligere også må få sin del av ansvaret.

I mars 1998 satte regjeringen Bondevik ned det såkalte Blaalid-utvalget, som skulle se på muligheten for å tillate privat arbeidsformidling i Norge – altså om bemanningsbransjen skulle få friere tøyler. Utvalget konkluderte med å anbefale at arbeidsutleie og privat arbeidsformidling skulle bli lov. Stortinget gikk inn for anbefalingen. Fra 1. juli 2000 ble det fritt fram for å leie ut arbeidskraft i Norge. I Torgny Hasås’ analyse innebærer det en radikal omlegging av forholdene på arbeidsmarkedet.

I boken oppsummerer Hasås flere av metodene som benyttes av kriminelle aktører i arbeidslivet. Han gir konkrete tips til hva vi kan gjøre som kunder og forbrukere. Som for eksempel fire råd til bilvaskkunder. Bokas siste kapittel består av konkrete forslag til hva vi kan gjøre for å få bukt med problemet før det vokser seg for stort.

Les hele saken: Aktuell bok om arbeidslivskriminalitet: «Norge i svart, hvitt og grått». Kampen om sjela i arbeidslivet vårt (FriFagbevegelse, 19.06.21)


Relaterte tema

Relaterte nyheter


Hvor vi er

Besøksadresse: Borggata 2B,
Grønland, Oslo.
Kart

Fafo Østforum

Prosjektleder og web-redaktør:
Anne Mette Ødegård

Prosjektmedarbeidere:
Alf Tore Bergsli og Tina Østberg

Kontakt redaksjonen: Epost

logo fafo 194x64

Postboks 2947 Tøyen, 0608 Oslo
Tlf: (+ 47) 22 08 86 00
Daglig leder: Tone Fløtten

Copyright © 2021 fafooestforum.no | Design: Alf Tore Bergsli, programmering: Ørnulf Bratlie