Skip to main content
 

Grensearbeidere – studiestøtte og familieytelser

28. august 2019

EU-dom om studiestøtte til barn av grensearbeidere, og advarsel til Østerrike etter at landet innførte lov om indeksering av familieytelser. Det er to av sakene fra Hva har skjedd i sommer? i Stortingets EU/EØS-nyhetsbrev.

EU-dom om studiestøtte til barn av grensearbeidere

Luxembourg krever at en grensearbeider skal ha jobbet i en samlet periode på minst fem år i løpet av en syvårsperiode for at barnet skal ha krav på studiestøtte. I en uttalelse fra EU-domstolen 10. juli (C-410/18) slås det fast at kravene er for strenge, og går ut over det som er nødvendig for å oppnå målet.  I en tilsvarende sak i 2017 hadde Norge et muntlig innlegg til støtte for Luxembourg, siden Norge stiller lignende krav. Dom i saken i juli i år ble avsagt uten muntlig høring.

 

Indeksering av familieytelser – siste advarsel til Østerrike

Østerrike innførte 1. januar i år en lov om indeksering av familieytelser ut fra levestandarden i landet hvor barnet bor. Kommisjonen mener vedtaket er i strid med EUs regler om trygdeytelser, og en siste advarsel (grunngitt uttalelse) ble sendt 25. juli.

Les hele sakene, inkl lenker til pressemeldinger fra EU-kommisjonen: Hva har skjedd i sommer? (Stortingets EU/EØS-nytt, 28.08.19)

 
Nyhet