Skip to main content
 

Forslag om tariffavtaledekning på 90 prosent for å slippe å innføre EUs minstelønnsdirektiv

23. april 2021

De to saksordførerne i EU-parlamentet med ansvar for minstelønnsdirektivet presenterte i dag sin innstilling. Sammenlignet med kommisjonens opprinnelige forslag foreslår de to viktige endringer: Terskelen for andelen som omfattes av en tariffavtale høynes fra 70 til 90 prosent for å slippe å innføre EUs minstelønnsdirektiv. Nivået på minstelønn må være minst 50 prosent av gjennomsnittslønnen.

Nedenfor kan du lese saker der Stortingets EU/EØS-nytt, LO Brussel og Europaportalen.se omtaler innstillingen.

Tilstrekkelige minstelønninger og likelønn. Rådet og Europaparlamentet er i gang med behandlingen av forslaget om et direktiv for å sikre tilstrekkelige minstelønninger i EU. Saksordførernes utkast til innstilling ble drøftet i arbeids- og sosialkomiteen i Europaparlamentet 22. april. Samme dag hadde komiteen sammen med likestillingskomiteen en høring om et forslag til direktiv om gjennomsiktighet og håndhevelse for å sikre likelønn mellom kvinner og menn. (Stortingets EU/EØS-nytt, 23.04.21)

Minstelønn på 50% av gjennomsnitt? Tariffavtaledekningen i Norge er nå på 50 prosent. Direktivforslaget har splittet fagbevegelsen i Europa. Talerøret for europeisk fagbevegelse, DEFS, er for direktivet som formelt heter "direktiv om en   adekvat (passende) minstelønn", mener at forslaget ikke går langt nok. De har derfor foreslått en rekke endringer før det kommer til votering i parlamentet den 11. mai.(LO Brussel, 23.04.21)

Svenska politiker kräver EU-undantag mot minimilöner. Svenska EU-politiker är starkt kritiska till det skärpta förslag på en europeisk minimilön som parlamentets två föredragande tagit fram. – Det här förslaget är både irriterande och helt tondövt, säger Al-Sahlani (C). (Europaportalen, 22.04.21)

 
Nyhet