Skip to main content
 

– Er det noen som trodde at dagens arbeidsinnvandring til Norge er et nytt fenomen?

08. mai 2021

– Boken «Innvandringen til Norge 900–2010» er samtidshistorie på sitt flotteste, skriver Jan-Erik Østlie. Bokens forfatterne Grete Brochmann og Knut Kjeldstadli skriver blant annet om kontroversene rundt innvandringen: For femti år siden krevde LO obligatorisk organisering av utenlandsk arbeidskraft for å hindre «sosial dumping», men fikk ikke gjennomslag for kravet.

Utdrag fra Jan-Erik Østlies artikkel:

Forfatterne Grete Brochmann og Knut Kjeldstadli skriver blant annet dette om innvandringen på 1960- og 1970-tallet: «I denne tidlige fasen med «global arbeidsinnvandring» krevde LO aldri innvandringsstopp. LOs krav gikk kun på kontroll og regulering for å hindre underminering av etablerte rettigheter og standarder. Språkkurs var et stadig tilbakevendende krav, særlig fordi manglende norskkunnskaper ble oppfattet som en viktig årsak til at utenlandske arbeidstakere ble utnyttet».

Og mye av dette er også situasjonen, femti år seinere. LO kjemper fortsatt for å motvirke sosial dumping, for å organisere arbeidsinnvandrerne og for at de skal bli fullverdig integrerte i et anstendig norsk arbeidsliv.

Les hele artikkelen: Et lite stykke Norge (FriFagbevegelse, 08.05.21)

 
Nyhet