Næringsforeningen, 20.08.20

– Den skjulte arbeidskriminaliteten vokser

– Den skjulte arbeidskriminaliteten vokser

– Den useriøse delen av arbeidslivet har ikke blitt mindre, men foregår mer skjult. Den skjulte, organiserte kriminaliteten vokser. Men forholdene vi hadde for få år siden, med svarte og ulovlige firma i privatmarkedet, er ikke så åpenbare lenger, sier Fred Sherling, prosjektleder for Fairplay bygg Rogaland. Undersøkelser har avdekket at det det er i første rekke utenlandske arbeidere som utnyttes i det useriøse og ulovlige arbeidsmarkedet.

– Hvor mye har arbeidet som er gjort for å bekjempe arbeidslivskriminalitet de senere årene hjulpet? Den åpenlyse kriminaliteten knyttet til privatmarkedet innen bygg er kraftig redusert. Den organiserte kriminaliteten krever mer systematisk innsamling og analyse av informasjon. Den er ofte knyttet til organiserte nettverk. Denne kriminaliteten klarer ikke det offentlige alene å forebygge.

–  Man vet ikke lenger om man kjøper svart arbeid. Det skjules gjennom å gi arbeidstakere mindre lønn, man lar være å sende inn riktige oppgaver og så videre. Det står veldig mye god og tilgjengelig informasjon på nettstedet handlehvitt.no. Det man også kan gjøre er å kontakte de lokale og godkjente byggmestrene med fagarbeidere og kompetanse. En kan også velge å bruke firmaer som bruker læringer. På den måten bidrar en til rekruttering av fagarbeidere til bransjen, sier Fred Sherling, prosjektleder for Fairplay bygg Rogaland.

Les hele saken: – Den skjulte arbeidskriminaliteten vokser (Næringsforeningen, 20.08.20)

Relaterte temaer

Forrige/neste