Skip to main content
 

Debatt: Om lønn, smittevern og utenlandske sesongarbeidere i fiskenæringa

15. februar 2021

– En av årsakene til at det er så givende å arbeide i fiskerinæringen, er at vi er en kulturell smeltedigel. La oss diskutere løsninger med respekt for våre kollegaer som nå står arbeidsledige med arbeidskontrakt i hånd ved stengte grenser, som tross alt kanskje er de som egentlig sliter mest som følge av nedstengingen, skriver Kristel Pedersen, som har vært i fiskerinæringen siden hun var liten. 

Utdrag fra debattinnlegget til Kristel Pedersen:

Jeg er så inderlig stolt av å være en del av fiskernæring! Jeg har derfor lyst til å komme med noen enkle oppklaringer som jeg ser at både nettroll, hvermannsen så vel som sentrale fiskerimedier synes å ha misset:

Lønn
Minstelønna i norsk fiskerinæring ligger faktisk langt over flere andre yrkesgrupper i Norge. De aller fleste i fiskerinæringa tjener dog langt (!) mer enn minstelønn. Dette fordi de får skifttillegg, fagbrevtillegg, ansiennitetstillegg, ansvarstillegg og/eller overtidsbetalt.

Smittevern
Norsk fiskerinæring er ikke skyld i spredning av koronasmitte. Per dags dato er det ingen (!) tilfeller av smitteutbrudd som kommer fra utenlandske sesongarbeidere i fiskeindustrien.

At mange er redd for importsmitte har jeg full forståelse for.

At en bedrift som har 5-10 fast ansatte ikke ser seg istand til å drive opplæring av 50-60 «skårunger» (førstegangsarbeidere) midt i den mest hektiske sesongen har jeg også stor forståelse for.

«Bare utledninger»
Det er lenge siden de første sesongarbeiderne begynte å komme fra utlandet. På 70-tallet kom de fra Finnland. Så kom svenskene. Nå kommer de fra land lengre sør. Hvorfor?

Tre måneders knallhardt sesongarbeid står ikke på topp10-lista til norsk ungdom over drømmejobber. Det harde fysiske arbeidet, den uforutsigbare arbeidstida (fisken kommer når den kommer, og må prosesseres mens den er fersk), og ikke minst: den korte sesongen. Vi som jobber i næringa har en viktig jobb i å fortelle hvor bra det egentlig er å jobbe her.

Les hele debattinnlegget: – Jeg er så INDERLIG STOLT av å være en del av FISKERINÆRINGA! (Lofotposten, 15.02.21)

Relaterte temaer

 
Nyhet