Skip to main content
 

Danskene disktuerer au pair-ordningen

19. desember 2019

85 prosent av de 1 800 au pairene i Danmark kommer fra Filippinene for å tjene penger og utføre husarbeid. –  Ordningen er kommet for langt vekk fra det opprinnelige mål, nemlig å fungere som kulturell utveksling, mener den danske utlendings- og integrasjonsministeren Mattias Tesfaye (S). Han vil nå vurdere hvordan au pair ordningen skal se ut i fremtiden. Tidligere justisminister Søren Pind (V), som selv har en au pair for å hjelpe i hjemmet, er uenig: – Det er kulturell utveksling.

– Jamfør Au pair-konvensjonen er en au pair verken en husarbeider eller en student. Det er et åpenbart brudd på konvensjonen dersom regjeringen ønsker å gjøre au pairer til lønnstakere. Samtidig er det oppsiktsvekkende at au pair-ordningen blir kalt utnyttelse. Ingen har noe i mot at en ung danske drar til Frankrike for å jobbe i huset, sier Søren Pind.

Den danske fagforeningen FOA har i årevis påpekt at lønnen til en au pair er urimelig lav. Leder i mat- og servicesektoren i FOA Pia Heidi Nielsen mener også at au pairer først og fremst er arbeidskraft etterspurt av familier. – Vi ønsker ikke at ordningen blir avskaffet, men vi ønsker at kvinner skal få bedre vilkår.

Les hele saken: Søren Pind om au pair: Det er kulturel udveksling (A4nu.dk, 19.12.19)

Au pair-ordningen debatteres også i Norge. Se saker nedenfor.

 
Nyhet