Hvorfor er A'en i ELA blitt til Authority og ikke Agency?

(LO-kontoret i Brussel, 31.10.18)

European Labour Authority (ELA) har skapt debatt, ikke minst i Norge, om hvilken rolle et slikt nytt EU-organ skal ha. Hvilken rolle ELA skal ha i konflikter hvor ulike EU-land mener ulike ting? Og hva skal barnet hete?

Rørentreprenørene diskuterte Oslo modellen

(Rørfag, 31.10.18)

Med finansbyråd Robert Steen på plass ble Oslo-modellen diskutert på Entreprenørkonferansen. Modellen stiller blant annet krav til fast ansettelse, og innleid arbeidskraft eller bemanningsbyråder er ikke tillat uten skriftlig avtale med kommunen. Modellen har ført til en betydelig reduksjon i avvik på HMS-kort. Oslo-byråden utfordret bedriftene til å bruke fast ansettelse i større grad, også ved bruk av utenlandske arbeidere.

Meninger: – Anarki i byggebransjen på Helgeland

(Rana Blad, 30.10.18)

I et leserbrev tar Byggmesterforbundet for seg avsløringene om useriøse aktører i bransjen på Helgeland. Byggmesterforbundet støtter a-krimaksjonene mot utførende firmaer, men sier det også må fokuseres på den som bestiller.

Brexit-May bremser ikke

(Klassekampen, 31.10.18)

«Storbritannia forlater EU, ikke Europa», var mantraet fra Theresa May da hun i går besøkte Norge.  Samtidig gjorde May følgende klart: Storbritannia skal ha slutt på fri flyt av arbeidskraft etter utmeldingen fra EU. Hennes regjering arbeider nå med detaljene i det May omtaler som et nytt «kompetansebasert innvandringssystem».

Danske Bank Markets spår lønnsfest – og konkurranse om utenlandsk arbeidskraft

(NA24, 30.10.18)

– Norske bedrifter trenger flere folk, de har høy lønnsomhet og arbeidsledigheten er allerede lav. Du må enten importere arbeidskraft fra utlandet eller by over fastlandsprisen hvis du skal ha tak i folk, sier Frank Jullum, sjeføkonom i Danske Bank Markets. Men det kommer neppe like mye arbeidsinnvandring som på starten av dette tiåret.

Ap: – Hvis Norwegian vinner, kan det bli aktuelt å endre loven

(ANB / siste.no, 30.10.18)

Piloter og kabinansatte krever å bli ansatt i moderselskapet i Norwegian, og ikke i bemanningsbyråer langt unna toppledelsen. Saken er nå i Høyesterett, og dersom retten støtter fagforeningenes syn, varsler Norwegian alvorlige konsekvenser for flyselskapet: – I verste fall blir vi da tvunget til å avvikle vår norske virksomhet.

– Fri arbeidsinnvandring gjør det U.M.U.L.I.G. å sysselsette alle med delvis arbeidsevne

(Velferd, 31.10.18)

– Det er jo klin umulig å ha full sysselsetting i Norge når du har fri arbeidsinnvandring fra land med elendige lønns- og arbeidsvilkår og stor arbeidsledighet, sier Per Olaf Lundteigen (Sp) i et portrettintervju, der han også forbanner bemanningsbransjen for å bruke såkalte nulltimerskontrakter.

Fellesforbundet skal hjelpe tillitsvalgte med å si nei til innleie

(FriFagbevegelse, 30.10.18)

Fra nyttår er ulovlig å leie inn for andre enn firmaer som er bundet av en landsomfattende tariffavtale. Og, det blir ulovlig å ta inn innleide uten avtale med tillitsvalgt. Fellesforbundet har utarbeidet seks spørsmål de anbefaler at tillitsvalgte stiller før man avtaler innleie fra bemanningsbyrå.

Har regjeringen kartlagt hvilke reguleringer andre EØS/EU-land har for utsendte arbeidstakere?

(Stortinget, 30.10.18) 

Det var Arild Grandes (A) spørsmål til arbeidsminister Anniken Hauglie (H). Statsråden viste til en fersk Fafo-rapport bestilt av hennes departement. Fafos oppdrag var å kartlegge reguleringer av lønns- og arbeidsvilkår for utsendte arbeidstakere som finnes i andre EU/EØS-land. 

Kommentar: – Det viktigste redskapet i kampen mot sosial dumping er svekket

(FriFagbevegelse, 30.10.18)

– Konsekvensene i verftsindustrien kan bli store, når det blir enda billigere å hente utenlandske arbeidere til landet. Men også de politiske følgene kan bli store, skriver Eline Lønnå i en kommentar til at Tariffnemnda nylig vedtok at reise, kost og losji kun dekkes ved reiser i Norge.

Total items found: 90