Compliance i eiendomsbransjen – innkjøperens samfunnsansvar

(Estate Nyheter, 31.08.18)

Økokrim har bemerket i sin trusselvurdering for 2018 at det er en markant økning av ulovlig utnyttelse av arbeidskraft, spesielt i arbeidsintensive bransjer som bygge- og anleggsbransjen. For å motvirke denne trenden er det en forutsetning at bedriftene selv tar ansvar, skriver advokatfullmektig Fredrik Backer.

 

Leder: Stord-modellen er bra, men det trengs strengere straffer

(Sunnhordaland, 31.08.18)

Stord kommune innførte tidligere i år tiltak mot sosial dumping. Nøkkelord for den nye innkjøpsstrategien er blant annet krav til fagbrev, tall på lærlinger, og fast ansatte for leverandører og underleverandører. – Me har tidlegare rosa Stord kommune for tiltaket. Men einaste måten å få bukt med problemet er strengare straffar, skriver avisen på lederplass.

Sp-ordførar meiner innvandrarar kan redde Distrikts-Noreg

(NRK Sogn og Fjordane, 31.08.18)

– Innvandringa må aukast for å fleire «varme hender» i sjukeheimane og for å redusere fråflyttinga frå Distrikts-Noreg. Vi treng både fleire arbeidsinnvandrarar og fleire flyktningar, seier Morten Askvik, ordførar i Hyllestad.

Statsbudsjettet 2019: Kampen mot kriminelle og sosial dumping må styrkes!

(FriFagbevegelse, 30.08.18)

Arbedstilsynets sammer må økes, ikke svekkes. Og etablering av flere og styrking av A-krim sentrene må fortsette med full styrke. Det mener forbundsstyret i Norsk Arbeidsmandsforbund, som krever at det avsettes økte økonomiske ressurser til styrking av kontrolletatenes oppfølging av sosial dumping og arbeidslivskriminalitet over hele landet når årets forslag til statsbudsjett legges fram i oktober.

Renhold: Har allmenngjøring hatt effekt på lønn og arbeidstid?

(Fafo Østforum / FriFagbevegelse, 31.08.18)

Ja. Men – ikke alle får tilleggene de har krav på, presset øker og stillingene reduseres. Det viser en fersk Fafo-rapport, som skal presenteres på Østforum seminar 18. september. Seminarprogram og påmeldingsinfo annonseres om kort tid

 

EU/EØS-nytt: Snøkrabbekonflikt og mobilitetspakke

(EU/EØS-nytt, 30.08.18)

Stortingsbiblioteket utgir EU/EØS-nytt. I siste nummer oppsummerer de hva som har skjedd sommeren 2018. To av sakene er snøkrabbekonflikten i Svalbardsonen og EUs mobilitetspakke.

Kabotasje: – Gammeldagse fraktbrev muliggjør kriminalitet

(Anlegg&Transport, 29.08.18)

– Et høyt antall utenlandske lastebiler kjører rundt i landet med førerhyttene fulle av ferdigstemplede, in-blanko fraktbrev, sier adm.dir Geir A. Mo i Norges Lastebileier-Forbund (NLF).  Han vil ha krav om digitale fraktbrev i transportbransjen. – Intensjonen og forslagene fra NLF-sjefen er bra, men det er stor sannsynlighet for at EU har vedtatt fri kabotasje før dette lar seg gjennomføre, sier Jan Helge Skjulestad i Kjell Hansen Shipping Eftf.

Oslo-modellen innføres i helse og omsorg

(Klassekampen, 30.08.18)

Bårydsleder Raymond Johansen (Ap) vil granske Aleris-kontraktene og varsler nye tiltak mot sosial dumping i helse- og omsorgssektoren. Tiltakene vil være en utvidelse av den såkalte Oslo-modellen, som i dag er innført for å motvirke arbeidslivskriminalitet og sosial dumping i byggebransjen.

HMS-kort i bygg og anlegg

(Fafo Østforum, 29.08.18)

Alle virksomheter som utfører arbeid på bygge- og anleggsplasser, både norske og utenlandske, er pålagt å utstyre sine arbeidstakere med HMS-kort. Bruken av HMS-kortet er viktig i kampen mot arbeidslivskriminalitet, sa arbeidsminister Anniken Hauglie i 2016.

HMS-kort i renhold

(Fafo Østforum, 29.08.18)

Alle som utfører renholdsarbeid skal ha på seg synlig HMS-kort fra Arbeidstilsynet. Hensikten er å identifisere hvem man er og hvem man arbeider for. Det er arbeidsgiver som søker om HMS-kort for sine ansatte.

Total items found: 50