Rett24.no, 30.06.21

Hvordan vil Høyesterett tolke den rådgivende uttalelsen fra EFTA-domstolen, og hvilke konsekvenser får gjenopptakelse av pilotsaken i NAV-saken for alle de andre sakene som står på vent? Tirsdag opplyste i hvert fall Høyesterett om at storkammerdommen vil bli avsagt på siste dag før rettsferien, fredag 2. juli.

Sunnhordaland.no, 30.06.21

«Er ein verkeleg avhengig av slik ei nedrig, unorsk arbeidsform for å gjera verksemdene lønsame?» spør jusstudent Sondre Østensen-Landvik, som ein kommentar til rettssaka om Offshore Support Nords oppseiing av Adrian Dumitrescu.

NHO Transport, 30.06.21

For å gi næringen mer forutsigbarhet i forbindelse med grensepassering, vil utenlandske yrkessjåfører fra 29. juni kunne søke om innreise for gods- eller persontransport eller for å utføre innenlands transportoppdrag i Norge. Ordningen administreres av Sjøfartsdirektoratet

Klassekampen.no, 29.06.21

Det siste året har Arbeidstilsynet fått instruks om å gjøre nesten bare korona-relaterte tilsyn, tross advarsler om økt arbeidslivskriminalitet. Arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) varsler nå at Arbeidstilsynet kan jobbe som normalt fra høsten.

ABC Startsiden/NTB, 29.06.21

En rapport fra en arbeidsgruppe med medlemmer fra flere departementer foreslår å vektlegge EØS-kompetanse på leder- og saksbehandlernivå ved rekruttering til jobber i departementene, samt generelt å styrke kompetansen for å arbeid innen ulike EØS-saker.

FriFagbevegelse, 29.06.21

I Danmark kan utenlandske turbusser kun kjøre sju dager etter hverandre innenfor landets grenser før de må ut av landet i 30 dager. Det vil EU-kommisjonen ha en slutt på.

Samferdselsdepartementet, 28.06.21

– Andelen av Statens vegvesens kontrakter som gikk til utenlandske entreprenører mens de rødgrønne styrte i 2012 var på 43 prosent. I 2020 er tallet null. Sannheten er at norske entreprenører vinner de fleste samferdselskontraktene. Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) påstår at norske entreprenører ikke klarer å konkurrere med utenlandske aktører, skriver samferdselsminister Knut Arild Hareide.

FriFagbevegelse, 28.06.21

A-krimsenteret i Oslo har kommet med en ny rapport der de tar for seg arbeidslivskriminalitet i bygg- og anleggsbransjen i Oslo og Viken. I rapporten viser senteret hvordan 29 aktører i de to fylkene utnytter arbeidstakere og begår andre former for arbeidslivskriminalitet. De fleste av aktørene har en kriminell forhistorie, og har vært knyttet til konkurser tidligere.

Nærings- og fiskeridepartementet, 28.06.21

Regjeringen har besluttet at mannskap på passasjerskip i fast rute til et rødt land skal fritas fra karanteneplikten forutsatt at de starter arbeidet i Norge og ikke forlater skipet i det røde landet. Mannskapet må ta koronatest ved ankomst til Norge, og på dag tre og syv etter ankomst.

Dagsavisen, 28.06.21

– Det gjøres stor urett i norsk arbeidsmarked, og slik har det vært lenge. Kanskje tåler vi det litt mindre nå som vi vet at denne uretten også kan ramme oss selv? spør nestleder Sigrun Aasland i Tankesmien Agenda i dette leserinnlegget.

Sunnmørsposten, 28.06.21

Regjeringen må finne trygge og mer fleksible løsninger som umiddelbart kan sikre reiselivet tilgang på sesongansatte – vi risikerer å miste kompetanse til andre europeiske land og den viktige sommersesongen står nå i fare, skriver reiselivsaktør Knut Flakk og NHO Reiseliv-leder Kristin Krohn Devold i en felles kronikk.

DN.no, 28.06.21

Det er vanskeligere å registrere seg for lovlig arbeid i Norge enn å jobbe svart i det skjulte, skriver daglig leder Harald Hansen i Byggmesterforbundet i et leserinnlegg.

Total items found: 90

Hvor vi er

Besøksadresse: Borggata 2B,
Grønland, Oslo.
Kart

Fafo Østforum

Prosjektleder og web-redaktør:
Anne Mette Ødegård

Prosjektmedarbeidere:
Alf Tore Bergsli og Tina Østberg

Kontakt redaksjonen: Epost

logo fafo 194x64

Postboks 2947 Tøyen, 0608 Oslo
Tlf: (+ 47) 22 08 86 00
Daglig leder: Tone Fløtten

Copyright © 2021 fafooestforum.no | Design: Alf Tore Bergsli, programmering: Ørnulf Bratlie