Nyheter

Siden oppdateres daglig. Bruk søkefunksjonen i høyre kolonne for å søke etter saker om bestemte emner.

Danmark: Massiv mangel på faglærte

(Ugebrevet A4, 12.05.15)

Danmark har stor mangel på faglært arbeidskraft, og tusenvis av jobber på Danmarks  største byggeplasser kan gå til utenlandske montører, svejsere og tømrere. En ny plan skal nå sikre at jobbene blir i danske hender.

Fafo Østforum i ny drakt

(Fafo Østforum, 11.05.15)

I løpet av de siste 11 årene har vi opplevd en arbeidsinnvandring uten sidestykke til Norge. I disse årene har Fafo Østforum fulgt utviklingen gjennom en daglig oppdatert nyhetstjeneste på nett og ved å arrangere seminarer. Nettsidene til Fafo Østforum lanseres nå i ny drakt. Fafo Østforum finansieres ved hjelp av 24 deltakerorganisasjoner. Blant disse er organisasjoner i arbeidslivet, bedrifter og offentlige myndigheter. Meld deg på vårt nyhetsbrev 

Allmenngjøring i transport

(Fri Fagebvegelse, 11.05.15)

YS og Yrkestrafikkforbundet (YTF) gleder seg over seier for sjåfører på norske veier. Kravet om allmenngjøring ble vedtatt i Tariffnemda i dag, og ny forskrift er under arbeid, heter det i en pressemelding fra YS.
Les også: Transportarbeiderforbundet positiv til allmenngjøring for lastebilsjåfører (Fri Fagbevegelse, 12.05.15).  Seier for norsk transportbransje (Norsk Lastebileier-Forbund, 13.05.15)

Etterspør forbedring av bemanningsbyråregisteret

(Stortinget, 08.05.15)

Både arbeidsgiver- og takersiden har kritisert Bemanningsbyråregisteretet for å ikke gi noen kvalitativ godkjenning av virksomhetene, men tvert imot gi brukere falsk trygghet for at virksomheter driver seriøst bare fordi de er registrert. Vil arbeids- og sosialminister Robert Eriksson ta intiativ til å forbedre registeret?, spør stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (Ap). 

Trapper opp kampen mot arbeidskriminelle

(Næringsforeningen Rosenkilde, 07.05.15)

Det samlokaliserte senteret for arbeid mot arbeidslivskriminalitet i Stavanger ble åpnet i Statens Hus i  mars. Kampen mot arbeidslivskriminaliteten på Nord-Jæren intensiveres nå kraftig.

Berre arbeid og inga løn

(Fri Fagbevegelse, 07.05.15)

I september kom tre rumenarar til Haugesund med ein lovnad om å tene gode pengar. Etter åtte måneder med muring og maling sit det tre rumenerane att med ingenting. Utan hjelp frå Fellesforbundet, hadde dei reist heim att fattigare enn då dei kom.

Vil redusere trygdeturisme og trygdeeksport

(VG, 07.05.15)

- Stadig flere tar med overgangsstønad til land som Polen og Litauen hvor levekostnadene er betraktelig lavere enn i Norge. Det vil vi sette en stopper for, sier arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp).

Nytt nummer av EU&arbetsrätt

(Fafo Østforum, 07.05.15)

Nyhetsbrev Nr 1/2015 av det nordiske nyhetsbrevet EU & arbetsrätt er nå tilgjengelig på nett. Det finske Elektrikerforbundets seier i EU-domstolen er tema for en av sakene.

Se også: Tidligere numre av nyhetsbrevet EU&arbetsrätt

Hva kan EU gjøre mot svart arbeid?

(Europaparlamentet, 07.05.15)

Svart arbeid utgjorde 18% av EU27’s BNP i 2012. Svart arbeid avskjærer arbeidstakerne fra sosial beskyttelse og grunnleggende arbeidstakerrettigheter, og nå EU vil etablere en europeisk plattform for samarbeid om tiltak for å forebygge og bekjempe arbeid som ikke innrapporteres til myndighetene.

Se også: Europeisk plattform for samarbeid om tiltak mot svart arbeid (Europalov, 07.05.15)

Parat er ny deltaker i Fafo Østforum

(Fafo Østforum, 06.05.15)

Vi er glade for å kunne ønske Parat velkommen som ny deltaker i Fafo Østforum. Parat er en arbeidstakerorganisasjon i YS.

Kabotasje - Finland får siste advarsel

(Stortingets EU/EØS-nytt, 06.05.15)

Finland har fått en siste advarsel fra Europakommisjonen for sin for snevre tolkning av EUs regler for kabotasjekjøring. Dersom Finland ikke endrer regelverket kan saken havne i EU-domstolen.

Arbeidsinnvandret til et løsarbeiderliv

(Fri Fagbevegelse, 06.05.15)

Det nye prekariatet kalles de, arbeidsinnvandrerne som kommer til Norge for å skaffe seg jobb og inntekt. Her venter det nye arbeidslivet på dem – løsarbeiderlivet. Prekariatet betegner de menneskene som tvinges til lavlønnede og midlertidige jobber med minimal jobbtrygghet.