Skip to main content
 

Kronikk. Lønnstyveri: En utfordring staten ikke kan ignorere

02. april 2025

– Tenk deg at sjefen din plutselig betaler deg for lite, eller gjør ulovlige trekk fra lønna di. Hva gjør du da? I dagens system er det ingen enkel løsning. Ansatte må kjempe alene for å få den lønnen de har krav på, skriver Vilde Moe Johnsen, sosial-, arbeid- og trygderettsgruppa i Jussbuss. Hun mener staten må ta et større ansvar.

Utdrag fra kronikken:

Straffebestemmelsen fungerer ikke etter sin hensikt

For litt over tre år siden ble det straffbart for arbeidsgivere å ikke betale sine ansatte den lønnen de har krav på.

Per mai 2024 hadde det blitt anmeldt 283 saker om lønnstyveri, men dette endte kun i én rettskraftig dom. To nye personer har siden den gang blitt dømt for lønnstyveri, men disse dommene er per dags dato ikke rettskraftige.

Et system som ikke klarer å straffeforfølge slike lovbrudd.

Sårbare utenlandske arbeidstakere

Jussbuss erfarer daglig arbeidstakere som ikke får betalt det de har krav på for jobben de gjør. Vi opplever at de som blir utsatt for lønnstyveri gjerne er utenlandske arbeidstakere som ikke er fagorganiserte.

Denne gruppen har ofte begrensede språkkunnskaper og lite kunnskap om deres rettigheter, noe som gjør de særlig sårbare for utnyttelse fra arbeidsgiverne.

Mange er også redde for å miste jobben dersom de stiller spørsmål ved lønnsutbetalingene, noe som gjør dem enda mer utsatt for utnyttelse.

Staten må ta et større ansvar

I juni 2024 fikk man endelig et gjennomslag på Stortinget, der flertallet besluttet å utrede hvordan staten kan overta inndrivingen ved de mer åpenbare tilfellene av lønnstyveri.

Dette var et steg i riktig retning, men dessverre har det ikke blitt fulgt opp tilstrekkelig i etterkant.

Det er på tide at regjeringen faktisk tar tak i denne problemstillingen og følger opp Stortingets anmodningsvedtak.

Nyhet