Skip to main content
 

Ny rapport om minstelønnsatser i Europa

28. februar 2019

I en rekke europeiske land fastsettes minstelønna ved lov, en såkalt bindende minstelønn. Nivået på minstelønna er svært sprikende, og europeisk fagbevegelse har lenge drøftet en slags europeisk minstelønn som skal ligge på 60 prosent av middellønn. 20 av 22 EU land økte sine minstelønninger i fjor, framgår det av en utredning av det tyske forskningsinstituttet Hans Böckler Stiftung.

Norge har ikke lovfestet nasjonal minstelønn, men hybridordningen allmenngjøring. Etter behandling i Tariffnemnda for ulike bransjer og deres tariffavtaler, kan det vedtas allmenngjøring av den minstelønna som er fastsatt i fagets overenskomst.

Heller ikke Sverige og Danmark har en lovbestemt minstelønn og de har heller ikke den norske hybridordningen. Dermed er de avhengig av at bedriftene har tariffavtaler for å kreve minstelønn. Mens Finland og Island allmenngjør hele tariffavtalene kontinuerlig uten egen nemnds behandling.

Les hele saken, inkl 2018-satsene for minstelønn i Europa og lenke til rapporten fra Hans Böckler Stiftung (LO-kontoret i Brussel, 28.02.19)

 
Nyhet