Skip to main content
 

HMS-kort i bygg og anlegg

29. august 2018

Alle virksomheter som utfører arbeid på bygge- og anleggsplasser, både norske og utenlandske, er pålagt å utstyre sine arbeidstakere med HMS-kort. Bruken av HMS-kortet er viktig i kampen mot arbeidslivskriminalitet, sa arbeidsminister Anniken Hauglie i 2016.

HMS-kortets funksjon er å identifisere den enkelte arbeidstaker og opplyse om hvem som er vedkommendes arbeidsgiver. På den måten bidrar HMS-kortet til å gi oversikt over aktørene på en bygge- og anleggsplass. Og er et viktig tiltak i kampen for å luke ut useriøse aktører innen bransjen.

trude vollheim– Manglende HMS-kort kan være en indikasjon på at virksomheten opererer med svart arbeidskraft, ikke betaler lønn i tråd med aktuelle allmenngjøringsforskrifter eller på andre måter forsøker å unndra seg offentlige plikter. Brudd på HMS-kort pliktene er derfor viktig å håndheve strengt, sier direktør Trude Vollheim i Arbeidstilsynet.

Det er arbeidsgivers ansvar å bestille kort. Nedenfor er listet opp hvem som må ha HMS-kortet, og om tilsyn og kontroll. Alt om HMS-kortet i bygg og anlegg finner du på nettsidene til Arbeidstilsynet.

Hvem må ha HMS-kort?

Alle arbeidstakere som utfører arbeid på bygge- og anleggsplasser, inkludert:

  • Utenlandske arbeidstakere ansatt i utenlandske selskaper på oppdrag på bygge- og anleggsplasser i Norge
  • Gjelder også kortvarige oppdrag
  • Enkeltpersonforetak (også de som driver alene)
  • Innleide arbeidstakere. Utleievirksomheten (arbeidsgiver) skal sørge for at disse utstyres med HMS-kort.
  • Arbeidstakere som utfører støttefunksjoner som renhold, kantinedrift osv. - når de er fast etablert innenfor anleggets område
  • Personer som transporterer varer til bygge- og anleggsplasser - dersom arbeidet skjer regelmessig

Tilsyn og kontroll

Ved opphold på bygge- og anleggsplassen skal arbeidstaker bære HMS-kortet godt synlig. Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynet fører tilsyn med ordningen. På oppfordring skal kortet også vises til blant andre skattemyndighetene og politiet, verneombud og regionale verneombud, byggherre, byggherres representant, hms-koordinator og bedriften med ansvar for samordning av vernetiltak.

 
Nyhet