Nyheter

Siden oppdateres daglig. Klikk på forstørrelsesglasset til høyre over hovedmenyen over for å søke etter bestemte emner eller søkeord.

Lønnsgapet vokser mellom nye og gamle EU-land

(LO-kontoret i Brussel, 16.11.17)

Det store bildet viser at etter finanskrisen har de fleste av de 11 nye medlemstatene som ble med i EU i 2004 og 2007 fått en lavere lønnsutvikling enn i de 15 "gamle" medlemsstatene.

Debatt: Kortsiktige lavlønnsstrategier og økt innleie er ikke veien å gå

(Dagbladet, 16.11.17)

– Fagforeninger fagforeningene forteller om en bransje der faste ansettelser fortrenges til fordel for innleie og midlertidighet, der det blir stadig færre organiserte på arbeidsplassene og hvor det i kjølevannet av denne utviklingen har oppstått store problemer med sosial dumping, lavlønnskonkurranse og arbeidslivskriminalitet, skriver Maria Schumacher Walberg.

Fafo Østforum seminar 30. nov: Arbeidsinnvandring - statistikk og levekår

(Fafo Østforum, 16.11.17)

For første gang er østeuropeiske arbeidsinnvandrere med i SSBs levekårsundersøkelse blant innvandrere. På dette seminaret presenterer SSB noen av resultatene. Det blir også en oppdatering på statistikkfronten. Servicesenter for utenlandske arbeidstakere i Oslo og Bergen forteller om besøksutvikling og andre erfaringer. Seminarprogram

MELD DEG PÅ HER

Ny Fafo-rapport om arbeidsinnvandrere og rus

(Fafo Østforum, 16.11.17)

Fra 2004 og fram til i dag har titusenvis av polske arbeidsinnvandrere kommet til Norge. Mange av disse har opplevd å arbeide under dårlige, og i noen tilfeller ulovlige, betingelser. Fafo har på oppdrag fra Helsedirektoratet gjennomført en pilotstudie av alkoholmisbruk blant polske arbeidsinnvandrere i Norge.

Uenige om virkelighetsbeskrivelsen i byggebransjen

(FriFagbevegelse, 16.11.17)

NHO Service og Handel-sjefen mener at de streikende har misforstått. Streikearrangørene mener arbeidsgiverne tegner et helt feil bilde.

Se også: Leder: Høy temperatur om innleid arbeidskraft (bygg.no, 16.11.17)

Leder: Sosial dumping bør bekjempes på andre måter (Sunnmørsposten, 15.11.17)

Lønnsstatistikk blant innvandrere

(SSB, 16.11.17)

For første gang har Statistisk sentralbyrå (SSB) laget lønnsstatistikk for innvandrere. Østeuropeiske håndverkere tjener i snitt 33 100 kroner i månedslønn, som er 89 prosent av lønna til øvrige ansatte med tilsvarende yrker.

Europas mangel på arbejdskraft er den største nogensinde

(agenda.dk, 16.11.17)

– I takt med, at virksomhederne i resten af Europa - og i Tyskland og Polen i særdeleshed - oplever, at de må begrænse produktionen på grund af mangel på arbejdskraft, vil de forsøge at fastholde deres egen arbejdskraft i landet. Dermed kan den stigende produktionsbegrænsning blive særligt bekymrende for Danmark, som rekrtutterer flest medarbeijdere fra nettopp Polen og Tyskland, skriver Dansk Arbejdsgiverforening i sitt nyhetsbrev Agenda.

Solberg vil ikke ha forbud mot innleie

(bygg.no, 15.11.17)

Statsminister Erna Solberg (H) avviser at et generelt forbud er veien å gå for å få bukt med sosial dumping og dårlige arbeidsvilkår, særlig i byggebransjen. – Men vi er enige i at vi må finne løsninger, og det er vi innstilt på å gjøre, sa Solberg i Stortingets muntlige spørretime onsdag. (lenke vil videoarkiv, Stortinget.no)

– Politikerne forstår ikke konsekvensene av et innleieforbud

(bygg.no, 15.11.17)

– Entreprenørene er avhengig av bemanningsbyråer til å ta aktivitetstopper, sier adm.dir Rolf Bjerved i bemanningsselskapet Workshop Bemanning & Kompetanse. Han får støtte av adm.dir Kari Sandberg i EBA. – Den seriøse delen av bemanningsbransjen fyller en viktig funksjon, sier Sandberg.

NHO-sjefen tar et oppgjør med streikegrunnlaget

(VG, 15.11.17)

Høyre- og venstresiden i Norge smeller sammen i en heftig kamp om innleie av arbeidskraft bør forbys. NHO-leder Kristin Skogen Lund sier det vil være ødeleggende for det hun mener er de store og seriøse selskapene innen byggebransjen, hvis det blir forbud mot innleie av arbeidskraft. 

Skipsverft hentar inn leigearbeidarar i staden for å nytte permitterte

(Klassekampen, 15.11.17)

Fjellstrand verft skal byggje ei ny elferje, men vil ikkje nytte permitterte arbeidarar. NV Service, eit polsk bemanningsbyrå, er aktuell for oppdraget. LO fryktar at verksemda vil kvitte seg med alle fast tilsette.

10.000 ut i politisk streik mot bemanningsbyråer

(NRK, 15.11.17)

De streikende krever et forbud mot bemanningsforetak i byggebransjen rundt Oslofjorden for å få bukt med den stadig økende andelen midlertidige ansatte i dette området. – Innleie på byggeplassene har blitt så omfattende at vi er på full fart tilbake til et løsarbeidersamfunn, sier Boye Ullmann i Fellesforbundet.