Nyheter

Siden oppdateres daglig. Bruk søkefunksjonen i høyre kolonne for å søke etter saker om bestemte emner.

– EU-forslag truer norsk bussbransje

(YTF, 13.02.19)

– Ikke minst takket være aktivt fagforeningsarbeid har bussførerne i Norge så langt unngått de aller verste angrepene på lønns- og arbeidsforhold. Men hvis EU-kommisjonen får viljen sin kan det brenne et blått lys for norsk bussbransje, skriver Lin Andrea Gulbrandsen (bildet) og Arne Danielsen i Yrkestrafikkforbundet (YTF). For EUs «Mobilpakke 2» åpner for at utenlandske selskaper skal kunne kjøre bussruter på permanent basis.

Danmark: Lønnsdumping i millionklassen ved prestisjebygg i Odense

(Fagbladet 3F, 13.02.19)

Det britisk eide firmaet Tag og Facade DK har snytt minst 115 utenlandske bygningsarbeidere i lønn og skal nå betale 6,8 millioner kroner i bøter og etterbetaling. Det fremgår av et forlik mellom Tag og Facade DK og den danske fagforeningen 3F Byggegruppen.

Debatt: – NHOs motvilje mot innsyn og åpenhet

(FriFagbevegelse, 13.02.19)

– NHO og regjeringen ønsker ikke at Arbeidstilsynet skal kontrollere hvorvidt bemanningsforetakene driver lovlig, skriver Anne-Grethe Krogh, kriminolog og spesialrådgiver i Fagforbundet.

Varsler tiltak i transportnæringen

(NRK Troms, 13.02.19)

Samferdselsminister Jon Georg Dale varsler flere innstramninger og tiltak for bedre sikkerheten i transportnæringa. Dale mener blant annet at utenlandske sjåfører som skal kjøre trailertransport på norske vinterveier trenger opplæring til det.

Vil erstatte fri arbeidsinnvandring med fair arbeidsinnvandring

(Nationen, 13.02.19)

– Mens regjeringa arbeider systematisk innenfor EØS-avtalen for å stimulere til friest mulig arbeidsinnvandring, snakkes det nå innen EU-institusjonene ikke om fri, men fair arbeidsinnvandring, skriver Per Olaf Lundteigen, stortingsrepresentant (Sp) i et debattinnlegg som tar utgangspunkt i den politiske uroen i Frankrike.

Meninger: – ELA er positivt for fagbevegelsen

(FriFagbevegelse, 13.02.19)

– EU har lansert er et nytt europeisk arbeidsmarkedsbyrå: European Labour Authority (ELA). Ambisjonen er å etablere et nyttig verktøy i kampen mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet, skriver generalsekretær i Europabevegelsen, Fredrik Mellem, som ikke kan forstå hvordan Nei til EU kan være kritisk til ELA.

Debatt: – Dårleg handverk i den liberale tankesmia Civita

(Nye Meninger, 12.02.19)

I ordskiftet om a-krim har tankesmedane i Civita levert verktøy som ikkje duger og burde vore underkjent av meisteren i smia, skriv Lars Mamen, regionalt verneombud i Fellesforbundet.

Ap ville endre arbeidstidsordning for å hindre sosial dumping

(ABC Nyheter, 12.02.19)

Stortingspolitikere jakter på virkemidler for å regulere bemanningsbyråenes utnyttelse av smutthull. Ap mener fleksibel arbeidstidsordning misbrukes av arbeidsgivere som tar inn billig, utenlandsk arbeidskraft. Partiets forslag om å endre arbeidstidsordningen for å hindre sosial dumping, fikk kun støtte av SV og Rødt.

Sånn blir EU- og EØS-lover til

(EFTA, 12.02.19)

EFTA-sekretariatet i Brussel har utarbeidet en enkel framstilling av prosessen fra EU påbegynner et mulig lovforslag til lovforslaget eventuelt vedtas i Stortinget.  

NOVA-forskere er uenige i at innvandrere har tatt jobbene til nordmenn

(forskning.no, 11.02.19)

Fire forskere fra Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA) reagerer på måten Frischsenterets rapport Immigration and Social Mobility, presenteres på i mediene. De mener rapporten ikke har grunnlag for å si noe om innvandrer tar jobbene til nordmenn ved å kun se på endringer i sysselsettings- og lønnsstatistikk.

LO-lederen: – Arbeidsgiverne har plassert en bombe under EØS-avtalen

(Nettavisen, 11.02.19)

LO-leder Hans Christian Gabrielsen er opptatt av at arbeidsgiverne slutter med omkamper i rettsvesenet på konflikter som er løst gjennom trepartssamarbeidet. Han mener regjeringen skyver EØS-avtalen foran seg for å føre en høyrepolitikk. 

Bemanningsbyråer frykter konkurs etter lovendring

(Teknisk Ukeblad, 11.02.19)

Fra 1. januar har ikke lenger bemanningsbyråer lov til å ha faste ansatte uten lønn mellom oppdrag. Teknisk Ukeblad har snakket med 28 bemanningsbyråer om lovendringen og flere frykter konkurs. De mener terskelen for å komme inn på arbeidsmarkedet blir større og poengterer at særlig utenlandske arbeidere ofte ønsker mindre stillinger og større fleksibilitet.