Nyheter

Siden oppdateres daglig. Klikk på forstørrelsesglasset til høyre over hovedmenyen over for å søke etter bestemte emner eller søkeord.

«For Norge kan et EU-byrå for arbeidslivet bety et tilbakeskritt i kampen mot sosial dumping»

(FriFagbevegelse-bloggen, 23.04.18)

Det er i beste fall naivt å tro at eget EU-byrå – som ikke bryr seg om annet enn EU-rettens minimumsbestemmelser – skal bli et bolverk mot sosial dumping, skriver Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU. Et arbeidsbyrå av overnasjonal karakter vil få som konsekvens at fagbevegelsen og tariffpartnerne får enda mindre å si.

Meninger: – Et svik mot den norske sjømann

(Sandefjords Blad, 23.04.18)

– Den eneste grunn Color Line har til å flagge bekvemmelighetsregistret NIS, er å benytte billig utenlandsk arbeidskraft på dårlige sosiale kontrakter. Jeg oppfordrer Erna Solberg til i det minste å beklage at de ønsker å eliminere norske sjøfolk, eller stå fram og erklære at norske sjøfolk ikke lenger er en ønsket del av det norske samfunn, skriver sjøkaptein Bjørn Haave.

– Regjeringen har skylda for Svalbard-striden

(ABC Nyheter, 22.04.18)

sier advokat Hallvard B. Østgård om striden mellom Norge og EU om krabbefangst rundt Svalbard. Han representerer det latviske rederiet og skipperen bak tråleren «Senator» som ble tatt i arrest og fikk bot og inndratt fangst. I mai kan Høyesterett bli nødt til å ta stilling til om bøter gitt til utenlandske krabbefartøy blir stående.

Meninger: – Useriøse aktører inntar nå også offentlig sektor

(Gudbrandsdølen Dagningen, 20.04.18)

–  Arbeidslivskriminalitet må sees i sammenheng med sosial dumping av lønns- og arbeidsforhold. Oppdragsgivere, arbeidstakere og forbrukere må få tilgang på informasjon som gjør det mulig å velge bort uetiske og kriminelle aktører, skriver Iver Erling Støen, LOs distriktssekretær i Oppland.

10 kriminelle metoder i arbeidslivet

(FriFagbevegelse, 20.04.17)

De kriminelle i arbeidslivet bruker mange metoder for å oppnå økt fortjeneste. I årsrapporten fra a-krimsentrene har A-krimsenteret i Oslo sett på ulike metoder som blir brukt.

Rumensk sjåfør er ansatt i slovakisk selskap, men har aldri kjørt utenfor Skandinavia

(FriFagbevegelse, 20.04.18)

Det kan dryppe mye penger på mange sjåfører i Europa dersom en rumensk sjåfør vinner sitt søksmål mot Bring Trucking AS om etterbetaling av lønn. Sjåføren, som er ansatt i Bring Trucking AS - et slovakisk selskap eid av det norske statseide Bring -, hevder han har vært utstasjonert i Danmark og dermed har krav på dansk lønn, ikke slovakisk som han har fått av det norskeide selskapet.

Vil dokumentere hvordan utenlandske gjestearbeidere behandles etter arbeidsulykker

(FriFagbevegelse, 20.04.18)

Et spleiselag mellom flere LO-forbund, fagforeninger og lokallag har hyret DeFacto til å lage en rapport om hvordan utenlandske gjestearbeidere behandles etter arbeidsulykker. Bakgrunnen er Ramunas Gudas – gjestearbeideren fra Litauen ble varig ufør etter at han ble hardt skadet under arbeid i en heissjakt på et byggeprosjekt i Bærum. Men å få erstatning har vært en langtrekkelig prosess.

Meninger: – Norse Production har samme vilkår som resten av bransjen

(iLaks, 20.04.18)

Norse Production er konkurs, og eieren Bård Sekkingstad mener det skyldes NNN som hjalp 80 polske arbeidere med å fremforhandle tariffavtale.
– Historien vi har med dette selskapet er lang og ikke hyggelig. Når de nå har slått bedriften konkurs, og skylder på NNN, så kan de umulig ha fått med seg at de har akkurat samme vilkår som resten av bransjen, skriver forbundsleder i NNN, Jan-Egil Pedersen.

Se også: Fagorganiserte får ikke jobb i nytt selskap etter konkursen i Norse Production (FriFagbevegelse, 18.04.18)

Sammen for et seriøst arbeidsliv

(LO, 19.04.18)

LO og NHO mener begge at det er en stor fordel at den andre part er organisert. – I et uorganisert arbeidsliv kan vi fylle på med så mange inspektører og politifolk vi bare vil – uten at det kommer til å forandre særlig mye, sa Jonas Bals, rådgiver i LO, på konferansen Bedre Bedrift.

 

 

Over og ut for e-kort?

(LO-kontoret i Brussel, 19.04.18)

EU-kommisjonens forslag til elektronisk tjenestekort skulle sikre lettere flyt av personer, særlig i byggebransjen, da det skulle være et bevis på at trygd var betalt i hjemlandet. Nå har fire komiteer i Europaparlamentet sagt nei til kortet. Byggebransjen fryktet at kortet ville legalisere snusk i bransjen, og både arbeidstaker- og arbeidsgiversiden er nå meget tilfreds med vedtaket.

Samferdselsminister Solvik Olsen om lastebilnæringens framtid

(Fafo Østforum / Lastebil.no, 19.04.18)

Samferdselsminister Ketil Solvik Olsen (FrP) deler sine tanker om den norske lastebilnæringens fremtid i et intervju med lastebil.no. Blant temaene er hvordan regjeringen jobber med å sikre like konkurransevilkår for transport i Norge.

Lerøy fikk kritikk av Arbeidstilsynet - nå avvikler de ordning

(iTromsø, 19.04.18)

Lerøy Norway Seafoods avdeling Tromvik (NWS Tromvik) fikk tidligere i april kritikk fra Arbeidstilsynet for ikke registrering av faktiske arbeidstimer for litauiske lineegnere. Nå avvikler NWS Tromvik ordninga.