Skip to main content
 

Debatt: – Danskene knuser Norge på sysselsetting av ukrainere

17. april 2024

Det er kommet 73.000 flyktninger fra Ukraina til Norge, og myndighetene sliter med integreringen i arbeidsmarkedet. I Danmark er over halvparten kommet ut i jobb. I Norge ligger vi langt bak, med omtrent 18 prosent sysselsatte.

– Det taper Norge milliarder på, skriver administrerende direktør i SMB Norge, Jørund Rytman i et debattinnlegg.

NyAnalyse har på oppdrag for SMB Norge gjennomført en undersøkelse, hvor man ser på ulike kostnader på introduksjonsprogram, bosted og passive ytelser. Det er budsjettert med cirka 31,4 milliarder kroner i 2024 til ulike utgifter på Statsbudsjettet.

NyAnalyse har regnet ut at om en ukrainsk flyktning jobber i ett år i stedet for å motta stønad, oppnår man en samfunnsøkonomisk gevinst på 416.000 kroner.

Rytman viser til at Danmark som hovedregel har innført at flyktninger fra Ukraina bør søke arbeid, og at det der gis lavere ytelser enn i Norge.

– Samfunnet og bedriftene etterspør mer arbeidskraft. Jeg tror potensialet og arbeidslysten til ukrainske flyktninger er stor. Det er virkelig vinn-vinn at flere kommer ut i jobb. Da trenger vi også en mer aktiv og effektiv arbeidslinje fra regjeringen, skriver Rytman.

Nyhet