Skip to main content
 

Utenlandske turbusselskaper tar over reisemarkedet i Norge – kan få alvorlige konsekvenser

06. mai 2021

Det blir stadig færre norske turbusser på veiene. – Det truer beredskapen i Norge, advarer bransjen. Samferdselsdepartementet vurderer å gjøre som danskene,men avventer EUs reaksjon.

En undersøkelse NHO Transport gjorde sommeren 2019, viste at var 2100 utenlandske turbusser på norske veier. 600 flere enn det var norske.

Arne Johan Fossum i Aksjonsgruppa for bussbransjen mener at et av de største problemene for den norske turbussbransjen, er at utenlandske turbusselskaper «stjeler» oppdrag fra de norske.

Det gjør de ved å tilby lavere priser til dem som arrangerer bussturer for utenlandske turister som vil oppleve Norge. Og det gjennom hele høysesongen.

Dagens EU-regler åpner for at utenlandske turbusselskaper kan operere i et annet EU- eller EØS-land på ubestemt tid. NHO Transport ønsker seg en løsning som den Danmark innførte høsten 2019.

– Utenlandske turbusser kan være i Danmark i inntil sju dager, før de må ut av landet igjen. Og de kan ikke komme tilbake før etter én måned, forteller Jon H. Stordrange, leder i NHO Transport.

Samferdselsdepartementet skriver i en epost til NRK at de vurderer om Norge skal legge til grunn en lignende eller tilsvarende tolkning som Danmark har gjort.

Les hele saken: Utenlandske turbusselskaper tar over reisemarkedet i Norge – kan få alvorlige konsekvenser (NRK Vestfold og Telemark, 06.05.21)

 
Nyhet