Skip to main content
 

Trygdeskandalen: Klare for det store oppgjøret med staten

11. november 2022

Det er gått tre år siden trygdeskandalen ble flombelyst i offentligheten. Anniken Hauglie (H), daværende arbeids- og sosialminister, sa at alt skulle fram i lyset og at alle steiner skulle snus. Men alt har ikke kommet fram i lyset. Staten vil fortsatt ikke gi ofrene i trygdeskandalen fullt innsyn i en rapport som kan bli avgjørende for om de vinner fram med sine krav.

Hva visste ansvarlige statsråder om EØS-reglenes betydning på trygdeområdet i årene før skandalen sprakk?

Skal ofrene vinne fram med kravet om oppreisningserstatning, må de bevise at staten har opptrådt grovt uaktsomt.
Regjeringsadvokaten har avvist alle krav i søksmålet.

Rettssaken skal etter planen starte i Oslo tingrett 8. desember, men mye tyder på at den blir utsatt. Og grunnen til det, er at de som har saksøkt staten ikke har fått fullt innsyn i den hemmeligstemplete rapporten «Eksport av velferdsytelser». Den ble laget av en såkalt interdepartemental arbeidsgruppe i 2014. I arbeidsgruppen satt representanter fra Arbeids- og sosialdepartementet, Regjeringsadvokaten, Utenriksdepartementet, Kunnskapsdepartementet og Barne- og likestillingsdepartementet.

Robert Eriksson (Frp) var arbeids- og sosialminister i 2014. Han husker ikke detaljene rundt denne rapporten.

Advokat Bjørn Kvernberg representerer organisasjonen Nav-oppryddingen og de straffedømte som har saksøkt staten. Sist uke fikk de oversendt rapporten, men det viste seg at svært mye av innholdet var sladdet. Han forteller at de nå har bedt retten om å få en usladdet versjon.

Les hele saken: Trygdeskandalen: Klare for det store oppgjøret med staten (Dagsavisen, 11.11.22)

Les også: Jussprofessorer mener hemmelig rapport kunne hindret Nav-skandalen (VG / NTB, 11.11.22)

vidar helgesenLes også: Han bestilte omstridt rapport: «Minimalt» rom til å hindre trygdeeksport. Tidligere europaminister Vidar Helgesen (H) var en av bestillerne av den hemmeligholdte 2014-rapporten om trygdeeksport. I dag sier han at rapporten styrket hans syn: At det var svært vanskelig å begrense reisefriheten i EØS-avtalen.  (VG, 11.11.22)

 
Nyhet