Skip to main content
 

Til kamp mot «gratis frakt»

27. oktober 2019

I sommer ble Transportarbeiderforbundet tilsluttet Fellesforbundet. Nå vil leder Jørn Eggum benytte tilliten og kunnskapen fra transportnæringen til å motvirke sosial dumping. Han støtter NLFs Fair Transport-satsing og etterlyser samtidig flere tariffavtaler.

Transportnæringen er utsatt for sterk konkurranse fra utlandet og særlig fra Øst-Europa. Allmenngjøringen som ble innført i næringen i 2015 har ikke hatt den effekten man har ønsket.

– Undersøkelser gjort av Arbeidstilsynet viser at 7 av 10 utenlandske sjåfører ikke får den allmenngjorte lønnen de har krav på. Så kan vi spørre – hvorfor blir ikke ordningen fulgt opp? Eggum peker på flere viktige punkter her. Først og fremst handler det om kunnskap rundt allmenngjøring hos sjåførene. Ikke alle vet hva de har krav på. Samtidig mener han at risikoen for å bli tatt i dag er for lav, og at kontrollene derfor må øke i omfang. Men allmengjøring og kontroll av denne løser ikke alene problemet, mener Eggum.

– Til syvende og sist er det du og jeg som må ta ansvar. Når vi kjøper varer for tusenvis av kroner – hvorfor er vi da så opptatt av gratis frakt? Hvem betaler da lønna til sjåføren når jobben er «gratis»? spør Eggum. Han tror et initiativ som Fair Transport kan være riktig veg å gå.

Les hele saken Til kamp mot «gratis frakt» (Norges Lastebileier-Forbund, 27.10.19)

 
Nyhet