Skip to main content
 

Studentoppholdstillatelse som en bakdør til det danske arbeidsmarkedet

25. februar 2025

Antall nepalesere som jobber i renhold og hotell & restaurant i Danmark har økt betydelig de siste årene. Mange av dem har oppholdstillatelse som studenter, og den danske innvandrings- og integreringsminister Kaare Dybvad-Bek (S) er bekymret over hvordan studentoppholdstillatelse kan misbrukes for å få tilgang til det danske arbeidsmarkedet.

Mange av de nepalesiske studentene studerer ved Niels Brock Copenhagen Business College, og har med seg sin partner til Danmark.

Det er mindre strenge krav for å få studentoppholdstillatelse, enn det som er fastsatt i beløpsordningen. Da må en arbeidstaker fra tredjeland tjene 514.000 kroner årlig i sin danske jobb for å få arbeids- og oppholdstillatelse i Danmark.

 

Se også saken (Fagbladet 3F, 25.02.25):

Antall nepalesere som jobber i Danmark har økt enormt

Antall nepalesere som jobber i Danmark har økt fra 3404 personer i 2020 til 7070 personer i 2024. De konkurrerer mot danske lønnsmottakere og får oppholdstillatelse som studenter, hvor de kan ta med seg partneren.

Mange av nepaleserne jobber i 3F-yrker med lav lønn, nemlig renhold, hotell og restaurant, hvor de konkurrerer mot dansker om jobbene.

Her tjener nepalesere typisk rundt 173 DKK i timen, ifølge tall fra Danmarks Statistiske Forskningstjeneste.

Åtte av ti nepalesere som jobbet i Danmark i 2024 kom hit enten som student eller som partner til en student. Mens studenten kan jobbe 90 timer per måned, kan partneren jobbe på ubestemt tid.

Deres vei til det danske arbeidsmarkedet står i kontrast til gjeldende regler for hvordan man bruker arbeidskraft fra såkalte tredjeverdensland, det vil si land utenfor EU. Beløpsordningen fastsetter et beløp utlendinger som får jobb i Danmark må tjene for å søke om oppholds- og arbeidstillatelse. Per i dag må besøkende fra et tredjeverdensland tjene 514.000 kroner årlig.

Søren Heisel fra fagforbundet 3F påpeker på at beløpene nepaleserne tjener er lavere enn beløpsgrensene som er satt for å rekruttere internasjonal arbeidskraft.

– Tallene viser også at nepaleserne jobber i lavlønnsområder, hvor det er en overrepresentasjon av problemer med sosial dumping, utdyper han.

Nyhet