Skip to main content
 

Regjeringen: Inngår historisk frihandelsavtale med Storbritannia

04. juni 2021

Den nye frihandelsavtalen skal erstatte en midlertidig vareavtale som trådte i kraft ved nyttår. Nødavtalen har manglet ordninger for tjenestehandel og investeringer. Regjeringen oppgir at den nye avtalen omfatter både handel med tjenester og investeringer i og på tvers av landegrensene. Fri bevegelse av personer er det likevel slutt på etter Storbritannias exit fra EU og EØS.

Det betyr etter alt å dømme at nordmenn vil måtte søke oppholdstillatelse for å kunne utføre tjenester i Storbritannia. I beste fall kan den nye avtalen sikre forenklinger i papirarbeidet. Les hele saken: Regjeringen: Inngår historisk frihandelsavtale med Storbritannia (E24, 04.06.21)


Les også:

Pressemelding: Inngår historisk frihandelsavtale med Storbritannia (Regjeringen, 04.06.21)
– Selv om avtalen vil gi mer forutsigbare rammevilkår for norske investorer, eksportører og tjenesteleverandører, kan den ikke måle seg med EØS-avtalen. Før brexit hadde Norge gjennom EØS-avtalen fri bevegelse av varer, tjenester, kapital og personer inn til Storbritannia. En frihandelsavtale vil ikke gi tilsvarende tilgang til det britiske markedet.


Regjeringen har fremforhandlet en ambisiøs og omfattende frihandelsavtale med Storbritannia. (Statsministerens kontor, 04.06.21) 
Utdrag fra statsminister Erna Solbergs innledning om frihandelsavtale med Storbritannia:

erna solberg– Vi eksporterer varer og tjenester for rundt 200 milliarder kroner til Storbritannia, som betyr mye for jobben for veldig mange mennesker.
 
– Frihandelsavtalen med Storbritannia er likevel ikke like god som EØS-avtalen.

– En frihandelsavtale betyr mer byråkrati og økte kostnader både for bedrifter og borgere, og er mindre dynamisk, sammenlignet med det vi har gjennom EØS.

– Det er viktig å huske at det er mye mer enn bare varer vi sender. Vi sender ungdom. Vi sender tjenester. Vi har et stort og godt samarbeid på mange områder med Storbritannia.  

– Næringslivet har vært tydelige i sine forventninger når det gjelder å få på plass en avtale før sommeren. Det legger vi nå til rette for, og jeg ser frem til godt samarbeid med Stortinget om behandlingen der.



 
Nyhet