Skip to main content
 

Nytt lovforslag skal sikre norske lønnsvilkår på skip

01. mai 2024

Regjeringen ønsker at de som jobber på sjøen skal ha gode lønnsvilkår. 1. mai la fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss frem et nytt lovforslag. Høringsfristen er 12. juni.

– Helt siden regjeringen tiltrådte har vi jobbet med å få på plass en lov som skal forhindre at det skjer sosial dumping i norsk farvann og sikre at norske redere som bruker norske sjøfolk ikke blir utkonkurrert på hjemmebane. Veien mot rettferdige konkurransevilkår på norskekysten har vært lang, men nå nærmer vi oss en endelig lov, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap).

Norge stiller i dag få krav til lønns- og arbeidsvilkår om bord på utenlandske skip i norske farvann og på norsk sokkel. For ansatte på utenlandske skip gjelder derfor i hovedsak flaggstatens regler med hensyn til lønns- og arbeidsvilkår. Dette betyr at sjøfolk på skip som seiler i norske farvann og norsk sokkel har ulik lønn for likt arbeid.

Et lovforslag ble første gang sendt på høring i 2022. På bakgrunn av innspillene som kom inn er det foretatt to større endringer i forslaget som nå er sendt på høring, med en høringsfrist på 6 uker.

  • Det foreslås en utvidelse av allmenngjøringslovens virkeområde til å omfatte innenriks skipsfart, i hovedsak kystfart og cruise som i det vesentlige skjer mellom norske havner.
  • Det foreslås å pålegge rettighetshavere, som har tillatelse til å utøve virksomhet i norsk farvann eller på norsk sokkel, en plikt til å sørge for at ansatte på skip som yter maritime tjenester til virksomheten har norske lønnsvilkår.

Høringsdokumentene Høring - Forslag til endringer i allmenngjøringsloven og sektorlovgivning med hensyn til skipsfart

Nyhet