Skip to main content
 

Kommentar: – Norge fikk også en brexit i miniformat

19. oktober 2021

– I sommerstillheten har Norge fått sin egen lille «brexit». Den nye handelsavtalen mellom Norge og Storbritannia ble først ferdigbehandlet av Stortinget i sommer. Norge «forlater» Storbritannia omtrent like mye som britene går ut av EU- markedene, skriver Stein Regaard, tidligere LO-økonom.

– Storbritannia forlater et EU ca ti ganger større enn seg selv. Norge forlater også et marked ti ganger større enn seg selv, men med klart mindre handelsmessig betydning enn det EU har for britene. Brexit er jo utover det økonomisk en mye større politisk begivenhet enn det som er tilfellet for Norges nye handelsavtale. Det er likevel likheter og forskjeller som kan være verdt en liten utdyping på den økonomiske delen, skriver Regaard.

Om fri flyt av arbeidskraft, skriver han:

– Det er slutt på åpen flyt av jobber og jobbende mellom Norge og Storbritannia, slik det er i britenes forhold til EU (med unntak for Irland). Løsningen for arbeidskraft har nær sammenheng med tjenesteytingens del av økonomien, der det også er slutt for åpen bevegelse. Slik vil det også fremstå for de som skal studere og pensjonister som planlegger lange opphold på britisk jord.

Les hele kommentaren: Norge fikk også en brexit i miniformat (LO Brussel, 19.10.21)

 
Nyhet