I dag kom en ny delrapport fra Fafo om virkningene av innleie-reglene som ble innført i 2023. Den viser at 80–85 prosent av bygningsarbeiderne som gikk fra bemanningsbedrifter til entreprenører har fått fast, hel stilling.
– Dette viser at politikk som setter arbeidsfolk først, virker. Det sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) i en pressemelding.
Fellesforbundets leder Jørn Eggum jubler over at «de strenge innleiereglene virker etter hensikten».
– Med fasit i hånd kan vi nå si at advarslene fra høyresiden og NHO om at de strenge innleiereglene ville tvinge arbeidsfolk inn i midlertidige stillinger var skremselspropaganda, sier Fellesforbundets leder Jørn Eggum i en pressemelding.
Høyres nestleder og arbeidspolitiske talsperson Henrik Asheim leser Fafo-rapporten på en helt annen måte enn arbeidsministeren og lederen i Fellesforbundet.
– Dette bekrefter dessverre det som har vært bekymringen vår hele veien.
Asheim viser til den ferskeste arbeidskraftundersøkelsen fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Mens antall innleide synker i norsk arbeidsliv, øker antallet som er ansatt i midlertidige stillinger ganske mye – med 9,4 prosent på fire år, har Dagens Perspektiv omtalt.
Fafo-rapporten viser ifølge Asheim at innleie-forbudet har fått store konsekvenser for mennesker som ifølge ham hadde faste, trygge jobber i bemanningsbyrå.
Vinner Høyre valget neste år, vil partiet tilbake til 2019-reglene for innleie.
Fafo-forskerne selv oppsummerer funnene sine på denne måten:
Verken det mest pessimistiske eller optimistiske synet på hva som ville skje, har slått til. «Situasjonsbildet høsten 2024 kan plasseres et sted midt imellom», skriver de.
– Det stemmer at flere tusen arbeidstakere har gått fra bemanningsbransjen til andre bedrifter etter regelendringen, sier forsker Kristin Alsos.
Hun legger til at det også var en slik overgang før regelendringen, men denne har økt noe, særlig for ansatte i bygg-yrker, elektrikere og rørleggere.