Skip to main content
 

Lønnsforhandlinger for anleggsarbeiderne

06. mai 2024

Denne uka starter lønnsforhandlingene for anleggsarbeidere. Arne Presterud, forbundssekretær i Arbeidsmandforbundet, og ansvarlig for overenskomsten i private anlegg trekker frem krav om økning i tarifftillegg, skifttillegg og fagbrevtillegg. Anleggsarbeiderne vil også heve minstelønna i overenskomsten.

De fleste anleggsarbeidere har lokale forhandlinger og ei lønn som er høyere enn minstelønnssatsene, men bransjen har flesteparten av sine kontrakter med offentlige byggherrer.

Forskrift om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter sier at ansatte hos entreprenører og underentreprenører ikke skal ha dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn det som står i landsomfattende tariffavtaler.

Derfor er minstelønnssatsene i tariffavtalene svært viktige. Jo høyere minstelønn, jo mer må de utenlandske selskapene betale sine ansatte, og jo mindre mulighet har de til å underby norske anleggsbedrifter.

– Minstelønna i tariffavtalen blir liggende som en bunn for lønnsnivået som de utenlandske selskapene kan gi sine arbeidere, forklarer Presterud. 

Nyhet